„Излъгаха ни!“ – поляците разбраха какво ще им струват базите за ПРО на САЩ

В Полша вече са забелязали, че сътрудничеството с НАТО е скъпо удоволствие, пише Максим Марков от РИА Новости. Агенцията за развитие на област Померания е съставила отчет на загубите, които ще претърпи регионът заради строителството на базата за ПРО на САЩ в с. Редзиково. Областта ще загуби като цяло над 3 млрд. злоти (повече от 760 млн. долара).

Кметът на разположения в близост до Редзиково град Слупск не крие разочарованието си. „Излъгаха ни!“, казва той в прав текст.

В разговор с журналисти кметът Робърт Бедрон заяви, че никакви печалби от американските военни не се предвиждат, тъй като те няма да купуват нищо там. А загубите вече са достатъчно.

Преди няколко години на това място са смятали да строят гражданско летище, което е перспективно дело от гледна точка на новите работни места, които би предоставило. Нищо подобно няма да има сега. Затова пък, както се изрази кметът на Слупск, в Полша се появи територия, на която може да се строи само с разрешението на Барак Обама. Във Варшава са се съгласили за съгласуване с американците на всеки нов строителен проект в близост до базата.

Кметът на Слупск си спомня и за компенсациите, които са били обещани на местните жители за разполагането на американската база. Правителството по-рано е говорило за строителство в региона на нови магистрали и железопътни линии. Сега тези разговори са затихнали и едва ли във Варшава някога ще си спомнят за тях. Единствената утеха, която остава на местните жители е осъзнаването на важността на комплекса за ПРО за отношенията на Полша със САЩ и НАТО. Струва ли това приятно чувство три милиарда долара, е друг въпрос.