Изложба „Степан Ерзя – скулптор на света“

«Степан Ерзя — скулптор на света». Изложба с такова название е открита в Самара. На нея са представени произведения от фондовете на Републиканския музей за изобразително изкуство в Република Мордовия, носещ името на знаменития скулптор. Мордовският музей се гордее с най-богатата колекция творби на Ерзя- над 200. В Самара са изложени 24 от най-хубавите скулптури, изпълнени от мрамор и дърво, отнасящи се към различни периоди от живота на майстора, създадени както в Родината, така също и в емиграция.

Известност Степан Ерзя получава в Италия и Франция. Почти четвърт век е прекарал в Южна Америка, където създава своите произведения от екзотични породи дървета. Изследователите твърдят, че именно работейки с този материал, Ерзя е направил своите главни художествени открития.

При завръщането си в Москва, той произвежда фурор с модернизма в скулптурата. Някои го харесват, а други не го приемат…

Ерзя се завръща в Родината през 1950 година, с над 250 свои произведения. Той винаги е помнил своите корени. Истинската му фамилия е Нефьодов, но той приема псевдоним Ерзя, за да подчертае принадлежността си към етническата група ерзя,  в състава на мордовските народи.  По принцип, творбите на майстора не се изнасят от Републиканския музей за изобразително изкуство в Саранск, но е направено изключение за Самара…

tvkultura.ru

P01 P02 P03 P04 P05 P06 P07 P08 P09 P10 P11  P13