„Известия“: Системата ГЛОНАСС преминава финални изпитания в министерството на отбраната на РФ

„Руските космически системи“ (РКС) приключиха работата си по създаването на навигационната система руско производство ГЛОНАСС и вече са я предали за провеждането на финалните изпитания на финалния поръчител – министерството на отбраната на РФ. Това заяви в интервю за „Известия“ изпълнителният директор на РКС Андрей Тюлин, като отбеляза, че до официалното приемане в експлоатация системата остава на стадии НИОКР (научно изследователски и опитно конструкторски работи), предаде ТАСС.

„Ние предоставихме системата на поръчителя за финалните изпитания, които се провеждат в момента, – каза Тюлин. – По време на изпитанията поръчителят направи определени забележки, които ние отстранихме, и на 5 ноември тестовете бяха възобновени. Не ми се иска да говоря занапред, но мога да кажа, че ние полагаме всички усилия, за да приключим тази работа. И много се надяваме, че след резултатите от изпитанията, системата ще бъде приета в експлоатация“.

Началникът на групата за информационно осигуряване на войските от въздушно-космическата отбрана Алексей Золотухин не се нае да коментира хода на изпитанията на ГЛОНАСС пред „Известия“.

Първоначално системата ГЛОНАСС трябваше да бъде предадена на министерството на отбраната на РФ преди няколко години. Във военното ведомство обаче възникнаха редица забележки, в частност, към производството на резервните части и дооборудването на наземните обекти с апаратура.

ГЛОНАСС е руска глобална навигационна спътникова система, аналог на GPS. Орбиталната групировка на системата наброява 28 космически апарата, от които 24 се използват по целево предназначение, два се намират на изследване от главния конструктор и два – на летателни изпитания.