„Известия“: Русия е готова да забрани месните и млечните продукти от Турция

„Известия“: Русия е готова да забрани месните и млечните продукти от Турция

Публикувано от:

Руското правителство може да забрани доставките от Турция на охладено и замразено месо от едър рогат добитък, птичето месо и субпродукти, млечните продукти, плодовете и зеленчуците, както и рибните продукти, пише в понеделник вестник „Известия“, позовавайки се на източник, близък до министерството на селското стопанство на РФ,  предаде РИА Новости.

Също така в списъка на забранените за внос продукти могат да влязат сушени или пушени месни продукти, мляко и млечни продукти, включително сирене и кашкавал и продукти без лактоза, всички риби, включително морски дарове и миди, ядки, плодове и зеленчуци, включително хранителни корени и луковици, горски плодове и билки, съобщава изданието.

Пълният списък на правителството с икономическите мерки по отношение на Турция ще бъде публикуван на 1 декември.

По-рано руският президент Владимир Путин възложи да бъде въведена забрана за чартърните полети между страните, забрани на работодателите от 1 януари 2016 г. да наемат работници с турско гражданство. Той постанови също забрана или ограничение на дейността на намиращите се под юрисдикцията на Турция организации на територията на Русия и разпореди забрана или ограничение на внос на някои турски стоки.

Отношенията между Турция и Русия се изостриха след инцидента с руския военен самолет. Припомняме, че във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите.