Избраха Олег Царьов за председател на парламента на СНР

Лидерът на движението „Югоизток” Олег Царьов бе избран в четвъртък за председател на парламента на Съюза между Донецка и Луганска народни републики, предаде РИА Новости.

В парламента на Съюза на народните републики (СНР) влизат 60 депутата – съответно по 30 от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Депутатите положиха клетва по време на първото си заседание в четвъртък.

По-рано парламентът на Съюза на народните републики ратифицира Конституционния акт за създаването на Съюза (конституция на СНР).

В Конституционния акт на конфедералния Съюз на народните републики е упоманато, че държавите-участнички в СНР  – Донецка и Луганска народни републики, запазват своя суверенитет, териториална цялостност, държавно устройство, конституция, както и държавните си символи. Целите на Съюза са: осигуряване на мирен и демократичен съюз за развитие на държавата, създаване на единно икономическо пространство, съблюдаване на основните права и свободи на човека и гражданите, както и осигуряване на сигурността на народните републики в борбата с екстремизма и тероризма.