ИД публикува снимка на предполагаемата бомба на борда на A321

Снимката, която публикува терористичната групировка „Ислямска държава“, представлява метална кутийка от безалкохолна напитка, както и предполагаемия детонатор.

Списание на забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ (ИД) публикува снимка на самоделно взривно устройство, за което съучастници на екстремистите твърдят, че се е намирало на борда на руския самолет A321, който се разби в Египет, предава в сряда (18 ноември) РИА Новости, по данни на информационните агенции  „Ройтерс“ и „Асошиейтед Прес“.

На снимката има метална кутийка от безалкохолна напитка, както и предполагаем детонатор. Както „Асошиейтед Прес“ отбелязва, ИД потвърждава, че бомбата в самолета терористите са внесли, намирайки вратичка в системата за сигурност  на летище Шарм-еш-Шейх.

При това, както съобщава „Ройтерс“, терористите са заявили, че първоначално са планирали да взривят самолет от една от западните държави над Синай, но са променили плановете си след като Русия започна да нанася въздушни удари по позициите на ИД в Сирия.

Най-голямата катострофа в историята на руската и съветската авиация се случи на 31 октомври: лайнер Airbus-321 на авиокомпания „Когалимавиа“, при полет от Шарм-еш-Шейх за Санкт Петербург, се разби на Синай.  Всички 217 пътника и 7-членният екипаж загинаха. Във вторник, 17 ноември, ръководителят на Федералната служба за сигурност на РФ Александър Бортников заяви, че причината за катастрофата е терористичен акт.

 

Източник: Руски Дневник.