ИД изгуби последните си крепости в Сирия

ИД изгуби последните си крепости в Сирия

Публикувано от:

Саудитският крал Сюлейман (наричан от нашите медии Салман по английски тертип) ще посети Москва през октомври, което се приема като знак за окончателната победа на Путин и Асад в Сирия. Преди това в четвъртък в Астана официално страната му ще приеме Идлиб да бъде преобразуван в зона за деескалация по руски образец, което на практика означава предаване на последната крепост на терористите, подпомагани досега от Риад. Това стана ясно след преговорите на Сергей Лавров със саудитския му колега – външния министър Адел ал Джубеир в Джеда, пише изд. 19 мин.

Всичко е следствие на мащабната победа на сирийската и руската армия с освобождаването на Дейр ез Зор. 3 години този ключов град на река Ефрат беше окупиран от ислямистите и беше главната им военна база както в Сирия, така и за цял свят. На два пъти се наложи американски ВВС да обстрелват случайно сирийски войски, за което после признаха, за да бъде спряно настъплението им. Преди 2 месеца обаче президентът Тръмп подписа спиране на тренировъчните лагери на ЦРУ в региона.

Британският Гардиън коментира: „Все по-близка е окончателната победа на Асад, а светът губи интерес към Сирия. САЩ, които до неотдавна искаха свалянето му, сега явно приемат да остане”.

Напомняме, че войната в арабската държава, от която започва Близкият Изток и от която географски ни дели само Турция, започна с т.нар. Арабска пролет през март 2011 г. ИДИЛ печелеше все повече територия, докато дойде обратът с декларираната от руския президент Путин в ООН намеса на страната му по покана на официалното сирийско правителство. Това стана точно преди 2 години.