ИД започна терор и в Турция

Двама полицаи и няколко бойци на групировката „Ислямска държава“(ИД) са били убити по време на престрелка, след като власите проведоха акции в няколко къщи в турския град Диарбекир. Агенция АФП посочва, че загиналите ислямисти са петима, докато според агенция Ройтерс става въпрос за седем души. И двете агенции се позовават на източници от силите за сигурност. Според тях стрелбата продължава и в този момент, тъй като властите се притесняват, че е възможно в региона да се намират и други ислямисти.

Това е първата подобна престрелка между членове на групировката и властите на територията на Турция. През юли Анкара започна въздушни нападения срещу ИД в Сирия. Според източниците полицията е провела акции в няколко къщи в област в Диарбекир, където се смята, че са се крили бойци на групировката преди началото на престрелката. Ранени са други четирима служители на реда.

Турски медии съобщават, че през изминалите почивни дни е била проведена мащабна полицейска акция по залавянето на участници в предполагаема терористична клетка на ИД. Групата е подготвяла мащабни терористични атаки на територията на страната като отвличане на самолет и взривяване на бомби в населени места.

Припомняме, че турските власти разшириха обхвата на операциите си срещу заподозрени бойци на ИД след двойния самоубийствен атентат в Анкара, при който загинаха повече от 100 души. Това е и най-кървавата атака в съвременната турска история, като зад нея се предполага, че стои групировката. Миналата седмица президентът Реджеп Ердоган заяви, че не само ИД, но и сирийското разузнаване и кюрдски бунтовници са преките организатори и извършители на атаките от 10 октомври.

Източник: „Дума“.