Игор Стрелков: ако Русия не се намеси, ще ни унищожат

Главнокомандващият на опълчението на ДНР Игор Стрелков помоли Русия за военна помощ. Той заяви, че ако Москва не се намеси скоро в ситуацията, отрядите на самоотбраната (опълченците) няма да смогнат да противостоят на украинските военни. Стрелков даде мрачна прогноза за близкото бъдеще на опълчението и територията на Донбас, която се опитват да отстоят.

«В момента чувате взривове. Противникът обстрелва с тежка гаубична артилерия от няколко батареи, разположени в околностите на Славянск и Краматорск. Обстрелът е масивен и се води изключително по жилищни квартали и промишлени предприятия. Ако Славянск вече е свикнал с постоянните, непрекъснати, ежедневни, нощни обстрели, то в Краматорск сега започна паника. За първи път, там с тежки снаряди бяха обстрелвани жилищни сгради и частен сектор. В момента бушуват пожари, взривове, има много убити и ранени. Това се прави, за да се демонстрира на всички градове на Донбас, какво ги очаква в най-близко бъдеще. Те разрушиха Славянск. От тук избяга повече от половината от местното население. Сега военните разрушават Краматорск, а той е по-голям по територия от Славянск. Съответно, ще има още няколко десетки хиляди бежанци, значителна част от които, ще избяга в Русия. А до колкото ми е известно, Русия не е готова да поеме десетки, стотици, а по-натам и милиони бежанци. След Краматорск, ще бъдат атакувани Дружковка, Константиновка, Горловка, Макеевка, Донецк, Луганск, а по-късно — целия югоизток. Ние виждаме как действа украинската армия. Тя нанася удари не по позициите на опълчението, а по инфраструктурата. Обещават да пуснат ремонтни бригади и ги обстрелват, а след това твърдят, че това правим ние. Те цинично заявяват, че именно ние разрушаваме училища, детски градини, болници, детски домове, пречиствателни станции. Всичко това правим ние – „терористите“, „сепаратистите“ (по техни думи), а те, които са истинските терористи нямат никаква вина».

Кратката прогноза на Стрелков:

Основните сили на пехотата и танковете противникът е прехвърлил на север в Луганска област и на юг в Донецка област. Ежедневно те напредват през съпротивата с 10-15 километра, методично отрязвайки «размирните» райони до границата с Русия. Отрязвайки всички пътища, по които би могла да дойде някаква помощ от Русия, била тя хуманитарна, медицинска или военна, която хипотетично би могла да тръгне към нас един ден. Смея да ви уверя, че ако Русия не предприеме спешни мерки, то те ще постигнат успех.

Дори няколко хиляди опълченци, които са концентрирани в момента до границата и разполагат с няколко танка, няколко оръдия, дори с голямо количество картечници и гранатомети, въпреки това няма да могат да противостоят на авиацията, артилерията и голямото количество танкове на украинската армия. Съотношението на танковете може да се оцени – 1 към 500, БМП – 1 към 300, артилерия – 1 към 800, за авиацията няма да коментирам – ние не разполагаме с такава дори.

Нас, етническите руснаци ни избиват… Ние отникъде не получаваме помощ, за разлика от украинските сили, които получават голяма военна и финансова помощ от САЩ, ЕС и други трети страни. Ако Русия се притеснява, че ще пострада силно икономически като въведе миротворчески сили в Донбас, то в този план притесненията са излишни – Русия вече страда икономически, а колкото по-лошо става положението при нас, толкова повече ще страда Русия.

Москва за съжаление много протака с времето и ако сега реши да въведе военна помощ, то негативните последствия ще са много по-значителни, от тези, ако Кремъл беше предприел мерки преди месец, веднага след референдумите в Донецка и Луганска области, когато все още имаше шанс проблемите да се решат с минимални загуби. Сега ви уверявам – вече е прекалено късно. Без мощна военна намеса, Русия няма как по друг начин да ни помогне, а съответно да ни спаси.

В този ред на мисли – ще мине седмица, две, три, може би месец и боеспособните части на опълчението на Донбас ще бъдат прекършени, а рано или късно – напълно унищожени. Начините, по които действа противникът видяхме в Мариупол. Те обкръжиха града, блокираха го с блокпостове, използвайки военна техника, на която ние не можем да противостоим. След това вкараха в града наказателни отряди, така наречените подразделения от наемници: «Азов», «Донбас» и др. След което, те прочистиха града от малцината опълченци, а след това продължиха към следващия град. В този град се вкарва гарнизон, който изцяло заема ключови зони, прочиства от недоволстващи граждани и опълченци, затварят ги във филтрационни лагери и пунктове… Ето какво ни чака навсякъде в Донбас.