За руските комплекси „Панцир-С1“ се „наредиха на опашка“ до 2019

Поръчки за доставка извън страната на руските зенитни ракетно-оръдейни комплекси (ЗРПК) „Панцир-С1“ са направени за периода до 2019 г. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС.

Както той отбеляза, за да се съкратят тези срокове, трябва „да се създаде още един завод“ и да се набере персонал, което е нерационално, тъй като в последствие потребността от ЗРПК може да се понижи. „Опашката за „Панцир“ е до 2019 г. Тоест ние дори не можем да я помръднем“, каза Рогозин.

Руският вицепремиер предложи постепенно да бъде увеличавана мощността на съществуващия завод. Той нарече „Панцир-С1“ много ефективен и „изключително конкурентоспособен“, а срока на службата му оцени на 15 години. Сред купувачите на ЗРПК са Алжир, Сирия, Иран и ОАЕ.

„Панцир-С1″ е самоходен ЗРПК със земно базиране и е предназначен за локално прикритие на комплексите от противовъздушната отбрана. Той е оборудван с двудиапазонна трикоординатна радиолокационна станция (РЛС) с фазирана атненна решетка, както и скорострелни автоматични оръдия и радиоуправляеми ракети.

„Панцир-С1″ е разработен от тулското „Конструкторско бюро за приборостроене“ през 1994 г. и се произвежда от същото предприятие. За първи път ЗРПК е показан на авиосалона МАКС – 1995. Съгласно разпореждане на руския премиер Дмитрий Медведев на 16 ноември 2012 г. комплексите „Панцир-С1″ са приети на въоръжение на руската армия. През 2015 г. ВВС на Русия се очаква да получат модернизираната версия на „Панцир-С1“.