За пръв път повече германци вярват на Русия, отколкото на САЩ, сочи проучване

За пръв път повече германци вярват на Русия, отколкото на САЩ, сочи проучване

Публикувано от:

Русия изпревари САЩ по нивото на доверие сред германците, сочи проучване на социологическата агенция Infratest Dimap, цитирано от германски и руски издания.

Това се случва за пръв път, откакто агенцията започна да измерва показателя през февруари 2007 г. Изследването сочи, че макар недоверието да е високо и към Москва, и към Вашингтон, жителите на Германия се отнасят с по-голяма предпазливост и скептицизъм към политиката на САЩ.

Проучването, проведено на цялата територия на Германия на 4 и 5 декември, показва, че от юни 2017 г. насам доверието към Русия е нараснало със 7 процентни пункта и достига 28%. Въпросът, на който са отговорили респондентите, е: “Явява ли се тази страна партньор на Германия, на който може да се има доверие?” Това е най-високият показател по отношение на Русия от декември 2011 г. насам, когато нивото му беше 32%. Отговорилите с “Не” са намалели в сравнение с лятото на 2017 г. от 74 на 67%.

Същевременно доверието към САЩ, макар да е нараснало (от 21 на 25 на сто), е с по-ниска стойност от това към Русия. Недоверието е спаднало с 3 процентни пункта – до 71%.

“Инфратест димап”, която прави проучванията за обществения оператор А Ер Де, свързва промяната в отношението към САЩ с избора на Доналд Тръмп за президент на страната. Ако през ноември 2016 г. делът на германците, считащи САЩ за партньор, който заслужава доверие, е бил 59 на сто, то към февруари, дни след встъпването на Тръмп в длъжност, този дял е спаднал до 22%.

Проучването, направено с представителна извадка от 1004 души, не променя тенденцията от последната година първите места като най-надеждни партньори да се заемат от Франция (93% доверие) и Великобритания (63%). Русия и САЩ са на трето и четвърто място.

От руска страна отношението към Германия далеч не е реципрочно, ако се съди по резултатите от друго проучване на “Левада център” от края на май 2017 г., цитирано от РБК. Според него по-малко от 2% от респондентите назовават страната “близък съюзник и партньор” (на противоположния полюс, като “най-добри приятели”, бяха Китай, Казахстан, Сирия, Индия, Армения и Куба). Тя е на трето място в списъка на държавите, към които те се отнасят враждебно, след САЩ и Украйна.

Източник: Дневник