Унгарският външен министър за зависимостта на ЕС от САЩ и вредата от конфронтация с Русия

Петер СИЙЯРТО  пред „КоммерсантЪ“

В интервю за руския вестник „КоммерсантЪ“ министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто казва, че обича да гледа руските телевизионни канали (включително и RT) и да слуша руско радио. Освен това постоянно следи изявленията на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. По думите му това му помага да разбира руската политика. „Бих искал повече западни лидери да отделят внимание на това и тогава нещата щяха да са им много по-ясни“, съветва чуждестранните си колеги унгарският външен министър.

По темата за перспективите санкциите срещу Русия да бъдат отменени или смекчени в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС през март, Сийярто отбелязва, че много неща зависят от първите външнополитически решения на  президента на САЩ Доналд Тръмп, които той ще вземе в близките няколко седмици. Унгарският министър смята, че в отношенията си с Москва ЕС следва в политиката си САЩ, макар че до момента мнозина в ЕС не харесваха  американската политика към Русия. „Затова ние приветствахме победната на Доналд Тръмп на изборите. Не толкова заради плановете спрямо Москва, колкото по две причини: първо, неговите възгледи по миграционната политика са къде къде по-близки до нашите, отколкото подхода на  Демократическата партия, и второ, като цяло при администрацията на демократите външната политика на САЩ бе съсредоточена върху „износа на демокрация“, което доведе до дестабилизация на ситуацията в много страни. А Доналд Тръмп изглежда би искал да спре да гради външната политика около „износа на демокрация“, пояснява Сийярто.Според него една балансирана външна политика на САЩ без „износ на демокрация“ би била по-добра за целия свят. Унгарският министър подчертава: Унгария знае, и то не от слухове, че „в конфликта между Запада и Изтока, между САЩ и СССР, трансатлантическата общност и Русия,  Централна Европа винаги се е оказвала губеща, независимо за кой век става дума и в кой блок членуваме“. Затова Унгария е заинтересована преди всичко от прагматично партньорство, основаващо се на диалог, между Русия и САЩ, а също и от това да стане“стълб на рестарта“ в отношенията на ЕС с Русия. Според Сийярто заради конфронтацията с Москва ЕС може да изгуби в конкуренцията с Китай, САЩ и Великобритания.

За отношението на Унгария към санкциите и нежеланието да се отслаби единството на ЕС

Сийярто се надява, че има шанс за смекчаване на антируските санкции през март, но, по думите му, това зависи и от  развитието на американско-руския диалог. Един положителен тласък може да убеди ЕС в необходимостта да следва пътя на подобряване на отношенията с Русия. Позицията на Унгария, казва Сийярто, остава същата: санкциите са вредни и за руската, и за европейската икономика.

Представители на бизнеса (и не само в Унгария, но и в Германия, и в САЩ) се обявяват против политиката на санкции. „По наши оценки пропуснатите ползи за Унгария за три години са  $6,5 млрд., когато става дума за износа. Това е чувствителна загуба, като се има предвид обемът на унгарския износ – около $90 млрд.“, допълва Сийярто, като отбелязва, че решенията за въвеждане на санкции е трябвало да се вземат на равнище държавни лидери, но в ЕС този въпрос винаги се е свалял на по-ниско равнище.Запитан защо Унгария, която не приема политиката на санкциите, не използва правото на вето, каквото има всяка страна в ЕС, Сийярто отговаря, че Унгария не иска да отслабва единството на ЕС. „И освен това, когато се борехме за промяна на решението и за неговата преоценка, ние не бяхме сами, имаше няколко такива страни. Само че в деня, когато трябваше да се приеме решението, ние се оказахме сами“, допълва той.

За руско-унгарското сътрудничество и визитата на Путин 

Въпреки санкциите, икономическото сътрудничество между Унгария и Русия продължава да се развива. Сийярто отбелязва, че именно икономическото сътрудничество ще стане главна тема на обсъжданията по време на визитата на Владимир Путин в Унгария на 2 февруари. Той разказва, че Унгария вече е инвестирала средства в няколко важни проекта в Русия – в завод за хранителни добавки в Тулска област, завод за преработка на месо в Подмосковието. Друг значим проект е строителството на нови енергоблокове на АЕЦ „Пакш“, като и двата енергоблока за нея ще построи именно руската корпорация „Росатом“. Освен това Унгария има договорености с „Газпром“ за сътрудничество до 2021 година.

Важна тема на преговорите, както отбелязва Сийярто, ще бъде културното сътрудничество. „Ние уважаваме вашата култура и вашата религия. Към ден днешен на всеки петима души, убивани по религиозни причини, четирима са християни. Християнството днес е най-мъченическата религия в света. За съжаление обаче, ако заговориш за това на Запад, започват да те гледат като чужд. Излиза, че своеобразната християнофобия е най-новият вид дискриминация, който все още се приема за допустим“, обяснява унгарският министър. Той допълва, че на последното  заседание на министрите на външните работи на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) само Унгария и Русия са повдигнали темата за защитата на християните. „Това е важна тема и ние очакваме към 2 февруари да приемем правителствено постановление за реконструкцията на четири православни църкви в Унгария и да отделим съответното финансиране“, казва Сийярто.

За защитата на малцинствата в Украйна 

В интервюто си за „КоммерсантЪ“ Сийярто представя и позицията на Унгария по украинския въпрос. В Украйна живеят около 150 000 представители на унгарското малцинство. Сийярто казва, коментирайки възможността в тази страна да бъде приет закон „За езика“ (забраняващ да се използват други езици освен украинския на обществени места и в бита), че Унгария няма да приеме никакви поправки в законите за образованието и езика, които биха могли да влошат положението на малцинствата.

„Ако каквито и да било поправки и промени влошат живота на малцинствата, включително и на унгарското, то ние, разбира се, ще повдигнем този въпрос на равнище ЕС. Това не е вътрешноукраинска тема, а въпрос, чието значение излиза далеч извън пределите на Украйна. Ние трябва да защитаваме малцинствата и да прилагаме европейските стандарти включително и спрямо Украйна“, допълва той.

Източник: kommersant.ru

Превод: Руски дневник