За едно денонощие украинската армия 70 пъти наруши „режима на тишината“

През изминалото денонощие украинските военни са нарушили 70 пъти режима за прекратяване на огъня, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от министерството на отбраната в Донецката народна република.

От ведомството отбелязват още, че населените места в областта се обстрелват от артилерия, танкове, миномети и гранатомети. По данни на министерството на отбраната на ДНР, под огъня на украинската армия са се озовали селищата Ясиноватая, Саханка, Широкино, Докучаевск, районът на летището и Киевски квартал в Донецк.

„Регистрирани са 15 обстрела с използването на артилерия“, допълниха още от министерството. Няколко снаряда са попаднали върху жилищни сгради. Това е най-масовият обстрел след подписването на споразуменията в Минск, съобщи командващият опълчението в ДНР Едуард Басурин. Той добави, че по данни на разузнаването, украинските военни са разположили артилерия в близост до линията на съприкосновение. „През деня тази техника старателно се замаскира. Тя са намира на около 6-8 км от линията на съприкосновение“, заяви Басурин, цитиран от РИА Новости.

Експерти от ОССЕ изясняват обстоятелствата около обстрела на територията на Донецката народна република, в резултат на който загинаха двама мирни жители, а 13 души бяха ранени.