Защо Путин създаде Национална гвардия на Русия?

Владимир Путин подчини Федералната служба за контрол на търговията с наркотици (ФСКН) и Федералната миграционна служба (ФМС) на Министерството на вътрешните работи (МВД). Освен товапрезидентът обяви и появата на ново отделно ведомство – Националната гвардия на РФ. Тя ще бъде изградена на базата на Вътрешните войски на МВД. Промените станаха известни на 5 април вечерта, пише „Руски дневник“.

„Решението е взето, създаваме нов федерален орган на изпълнителната власт на базата на Вътрешните войски на МВД, създаваме Национална гвардия, която ще се занимава с борбата с тероризма, организираната престъпност – в тесен контакт с МВД ще продължи да изпълнява тези функции, които изпълняваха подразделенията на ОМОН, СОБР и т.н.”, заяви Владимир Путин на срещата в Кремъл с ръководството на силовите структури.

Президентът на Русия изрази надежда, че новата структура Национална гвардия ще продължи ефективно да изпълнява своите задачи, както това се е случвало и досега. При това работата на приоритетните направления ще бъде усилена. Директор на Федералната служба Национална гвардия и главнокомандващ на войските от Националната гвардия е Виктор Золотов, назначен с указ на руския президент.

Защо е нужна Национална гвардия?

Както отбеляза в интервю за радиостанция „Говори Москва“ (Говорит Москва) председателят на Координационния съвет на междурегионалния Московски профсъюз на полицаите Михаил Пашкин, вътрешните войски винаги са били привличани за охрана на порядъка.

„Те ще се занимават с борбата с тероризма по отношение на силовото обезпечаване на оперативни данни за ФСБ, МВД и други оперативни структури. И очевидно ще се занимават с охрана на обществения ред. Вътрешните войски винаги са се занимавали с тази работа. МВД ще свали тежък товар от плещите си. Ако функцията за охрана на обществения ред бъде предадена на Националната гвардия, за МВД това ще бъде само от полза“, е уверен Пашкин.

Председателят на съюза на ветераните от разузнаването Анатолий Грибанов също е уверен, че Националната гвардия ще освободи частично от задачи полицията. „Подобни структури има в Германия, САЩ и други страни. Решението за създаване на Национална гвардия е своевременно и правилно. Задачата на гвардията – защита на Родината, от гражданска отбрана до борба с тероризма. Тази нова структура частично ще освободи от задачи подразделенията на регулярната армия и МВД. Освен това, на основата на гвардията ще се подготвя и възпитава резерв, необходим за попълване на войските“, заяви Грибанов пред вестник „Комсомолская правда“.

Пълномощия

Както стана ясно сутринта на 6 април, президентът на Русия е внесъл в Държавната дума законопроект, в който са разписани предполагаемите пълномощия на Националната гвардия. Възможно е на нейните бойци да бъде разрешено да стрелят без предупреждение „при непосредствена заплаха за гражданите или самите военнослужещи“. Във всички останали случаи предупреждението е задължително.

Освен това те вероятно ще добият правото да проверяват транспортни средства, документи на граждани, които са заподозрени в престъпление, и да ги задържат за срок от 3 часа.

Освен това, законопроектът предлага да се разреши на Националната гвардия да използва специални средства за пресичане на масовите безредици“, като използва в такива случаи бронетехника и водни оръжия, при условие, че има предупреден прокурор в течението на деня.

Генерал Виктор Золотов се познава с Владимир Путин от 1990-те години и е смятан за един от най-близките му съратници. От 2000 г. до 2013 г. той оглавяваше Службата за безопасност на Президента на Русия. През 2013 г. зае длъжността заместник-главнокомандващ на Вътрешните войски на МВД на Русия, а от май 2014 г., с указ на президента на РФ, беше назначен за първи заместник-министър на вътрешните работи – главнокомандващ на Вътрешните войски на МВД на Русия.