Защо Кристиан Костов пее за България, а не за Русия

Кристиан Костов се класира за финала на „Евровизия“. Той представи България. А можеше да се яви и от името на Русия, защото е роден в Москва, пише руската редакция на Дойче Веле.

17-годишният Кристиан Костов е най-младият участник в тазгодишното издание на песенния конкурс „Евровизия“. Много руснаци го познават от телевизионното шоу „Голос“ от 2013, в което той стигна до финала. На „Евровизия“ 2017 той ще участва с баладата „Beautiful Mess“, която е „класирана“ от букмейкърите на второ място. Всъщност, Кристиан Костов е роден в Москва и спокойно би могъл да пее и за Русия. Той обаче ще представя България. Андрей Бренер се срещна с него в Амстердам.

– Кристиан, майка ти е от Казахстан, а баща ти е българин. Ти си живял в Русия…
– …живея. Продължавам да живея в Москва. Там завършвам училище.
– Защо тогава на „Евровизия“ представяш България, а не Русия?
– Защото съм българин. Имам български паспорт. Аз съм гражданин на ЕС. Последните две години прекарах повече време в България, отколкото в Русия. Финалист съм в българския X-Faktor. Там вече излезе и първият ми сингъл. В България съм на върха на славата.
– Значи си на път да повториш съдбата на Филип Киркоров?
– Иска ми се. Защо не! (смее се) Но това е много сложно. Аз съм само на 17 години, а вече се опитваме да работим минимум на два музикални пазара. Искам да стана световно известен. И това не е просто някаква детска мечта. Смятам, че човек има всички шансове да стане световно известен. И не само аз, а всеки, който работи и продължава да се развива в областта, която обича. Не мога да опиша с думи колко много обичам професията си. Често ме питат какво бих правил, ако не пеех. Нямам отговор на този въпрос. Не мога да си представя нищо друго за себе си.
– Кои са другите ти идоли освен Филип Киркоров?
– Най-големият ми идол е Ед Ширън. Този човек разчупи всички стереотипи в съвременната музика. Всички казват, че трябва да бъдеш плейбой, да пееш „тра-ла-ла“ и всичко ще бъде наред. Но този човек е свръхмузикален. Той далеч не е плейбой, а напълно нормален млад човек. Нито пък е от онези, които само помпат мускули във фитнеса.
– Кои руски изпълнители харесваш?
– Прекланям се пред Дмитрий Билан. За мен беше чест да работя заедно с него и да попадна в неговата група. Харесвам много и Сергей Лазарев.
– Значи, разчиташ на подкрепа от Русия?
– Не само от Русия. Разчитам на подкрепа от всички. Затова работя усилено в социалните мрежи и по различни медии. Ние се стараем да разпространяваме песента навсякъде. И засега всичко върви добре.
Ти си един от фаворитите на букмейкърите. Това не те ли притеснява?
– Как да не ме притеснява? Много мои приятели ми казват: „Страхотно! Сигурно се гордееш със себе си.“ Тъкмо обратното. Ужасно се страхувам. Хората дори залагат пари за мен. А ако ги разочаровам? Затова не ми остава нищо друго, освен да победя. (смее се)