Захарченко: на страната на ДНР воюват доброволци от Русия

Никога и от никой не сме крили, че сред нас има много руски граждани, без чиято помощ днес щеше да ни бъде много трудно и сложно. Сред доброволците от Русия има много кадрови военни в запас, те се сражават заедно с нас, защото разбират, че това е дълг», поясни в ефира на ТВ «Россия 24» премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко.

«Нещо повече, ще го кажа още по-открито, сред нас воюват настоящи военни, които са предпочели да прекарат отпуската си сред нас воюващите, братята си, които се сражават за свободата си, а не на плажа», отбеляза Захарченко.

Той заяви, че доброволците от Русия са около 3-4 хиляди души. «Някои от тях се прибраха в родината си, но повечето останаха тук. За съжаление сред руските доброволци има и загинали», призна премиерът на ДНР.

Захарченко поясни, че Киев обяснява успехите на армията на ДНР с намесата на Русия, но освен доброволци, никаква военна помощ от Русия реално няма, подчерта той.

Информацията за активизиране на руските войски на руско-украинската граница, не отговарят на действителността. Това по-рано заяви и прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Според думите му, обвиненията на някои източници за активизираната военна мощ, не са нови.

«Тези изявления не са нови, те редовно се правят, но пък Русия от своя страна, редовно дава своето опровержение, че обвиненията са откровенна лъжа и не отговарят на реалността», подчерта Песков.