Захарченко: Киев се готви за война

Лидерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко счита, че Киев се готви „за разпалването на нова война“.

„Всичко зависи от това, кога самите те ще сметнат това за нужно. Веднага щом бъдат готови“, заяви Захарченко в интервю пред Донецката информационна агенция.

Лидерът на ДНР подчерта също, че в последно време съществено се увеличили случаите на обстрел по позициите на ДНР. „Това са опити за разузнаване в бой – да разберат слабите места в отбраната и, както показва практиката, след това можем да очакваме по-мащабно настъпление“, счита Захарченко.

Според него, ВСУ през последната седмица са активизирали бойните действия. „Само на 15 и 16 април бяха отбити от порядъка на осем атаки от всевъзможни украински подразделения. Това са и ВСУ, и доброволческите батальони, – отбеляза лидерът на ДНР. – Каквото и да говорят, че въоръжените сили на Украйна подкрепят минските споразумения – това е нагла лъжа“.

Захарченко също така добави, че опълченците на ДНР, служещи на линията за съприкосновение, редовно биват ранени.

Изявлението на Захарченко е направено веднага след телефония разговор между украинския президент Петро Порошенко и американския вице-премиер Джозеф Байдън, в който Порошенко е помолил да бъде предоставена на страната допълнителна военна помощ. „Събеседниците координираха по-нататъшните действия в сферата на отбраната, в частност, за предоставянето на Украйна на допълнителна помощ“, се казва в съобщение от пресслужбата.

Порошенко също така благодарил на Байдън за изпращането на американски военни в Украйна и за провеждането на съвместните учения „Фиарлес Гардиан – 2015“. „Това е нова и важна страница, която доказва стратегическото ниво на партньорство между Украйна и САЩ“, отбеляза той.

Порошенко лично е присъствал на започналите по-рано на полигона до Лвов тренировъчни занятия, провеждани от американските инструктори.

„Ние се намираме на западната граница на Украйна, а на източната се разразява пълномащабна агресия от страна на съседната държава, която предприела срещу Украйна многостранна, на различни равнища, хибридна война. Аз искрено приветствам на украинска земя американските военни, които вече са инструктори за украинските гвардейци“, каза Порошенко.

Три стотни от италианската Виченца „небесни войници“ – така наричат базиралата се в Европа 173-та въздушно-десантна бригада от армията на САЩ – ще се заемат с усилената подготовка на почти хиляда бойци от Националната гвардия на Украйна. 6 роти ще бъдат разделени на три потока, като на всеки от тях ще бъдат отделени по осем седмици. Други детайли от програмата вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков не съобщи.

На официалния канал на YouTube бойците от 173-та бригада се позиционират като специалисти по разчистването в градски условия. Тези свои умения инструкторите от САЩ очевидно ще отработват с бойците от украинските националистически батальони.

Според представителя на ДНР в контактната група Денис Пушилин, пряката намеса на САЩ в делата на Украйна „ще доведе до още по-голям конфликт и разрушения в Донбас“. „Ние сме свидетели на това, че в момента има пряка намеса на САЩ в делата на Украйна. При това, киевските власти вече не крият този факт и открито заявяват сътрудничеството си със своите задокеански съюзници“, подчерта Пушилин в интервю за Донецката информационна агенция.

На фона на всичко това украинският парламент прие във вторник постановление за „отблъскване на въоръжената агресия на Русия“.

„Това е първият юридически документ, където ще бъде обозначена датата на началото на руско-украинската война“, каза заместник-председателят на Върховната рада Оксана Сироед, представяйки документа пред заседание на парламента.

Според обяснителния меморандум, целта на законопроекта е „създаването на юридическо основание  за предявяване на консолидирани претенции към Руската федерация във връзка с въоръжената агресия срещу Украйна“.