Захарова: Украйна се превръща в масов гроб за журналистиката

Украйна се превръща в масов гроб за журналистите и за журналистиката като цяло. Това написа на страницата си във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки убийството на журналиста Павел Шеремет, предаде ТАСС.

„В Киев бе взривен автомобил, в който се е намирал Певел Шеремет. Той бе професионалист, който не се боеше да казва на властта това, което мисли за нея. Различни власти, различни времена. И именно заради това го уважаваха. Украйна (не страната, а системата) се превръща в масов гроб за журналистите и журналистиката“, пише Захарова в социалната мрежа.

Известният в Русия и Украйна журналист Павел Шремет бе убит днес в центъра на Киев, след като автомобила, в който се е намирал, е бил взривен.

Според съветник на вътрешния министър на Украйна, взривът е бил задействан дистанционно.

Полицията в украинската столица обяви инцидента като умишлено убийство, а президентът Петро Порошенко поиска от службите за сигурност да разкрият убийците.

Павел Шеремет е роден през 1971 година в Минск. Работил е в телевизия ОРТ, а по-късно и в „Первий канал“. Бил е водещ на програма „Время“.

От 2012 година живее в Киев и води свой блог в „Украинска правда“, а от миналия септември има предаване по киевското „Радио Вести“.

Преди да се премести в Украйна, Шеремет работи в Москва, като последно е бил ръководител на отдел „Политика и общество“ в списание „Огонёк“.

Това не е първото убийство на известен журналист в Украйна. Миналия април Олес Бузина бе застрелян в дома си в Киев, припомнят руските медии.