Захарова: Ситуацията със Северна Корея е на ръба на световна война

Изострябето на ситуацията около Корейския полуостров може да доведе до световна война. Това каза в понеделник официалният говорител на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

 „Ние (МВнР на РФ) вече говорихме за това, че ситуацията е на ръба. Но, въпреки това, чуваме риториката и на Пхенян, и заявленията, които идват всеки ден от Вашингтон. Парадоксът е в това, че те са идентични. Идват преки заплахи за употреба на сила от двете страни… Усещането е сякаш всички заявления на Пхенян се превеждат на английски език и се озвучават от официални представители на САЩ“ – казва Захарова в ефир в латвийското радио Baltkom.

Според думите ѝ САЩ имат имат много възможности да решават международни кризи по дипломатически път, но сега „всичко това е забравено“.

Захарова се спира на фаталните последици от започването на война, която от санкционна ще се разрасне до световна и ще доведе до смъртта на десетки, стотици хиляди мирни жители, както и до глобален екологичен колапс. Става дума за полуостров, с брегове на океана,  подчертава тя, заплахата е повече от регионална.

Захарова казва, че се създава впечатление, че хората не разбират каква заплаха носи изострянето на отношенията между две ядрени държави.

Русия и Китай по-рано предложиха двустранно замръзяване на военните учения от страна на САЩ и Южна Корея, които Захарова определя като провокационни, а КНДР замръзява изпитанията си и ученията, заради които ООН наложи допълнителни тежки санкции.

Въпреки санкциите КНДР не е прекратила изпитанията на ракети с междуконтинентален обсег, под предлог, че се защитава от САЩ. Държавната телеграфна агенция на Корея съобщи за разработването на военен план за ракетен удер по американските бази на остров Гуам. В отговор Тръмп заплаши с „огън и ярост“ в случай, че КНДР реално застраши Америка или съюзниците ѝ. Ако Ким Чен Ун „направи нещо с Гуам, на Северна Корея ще се случи такова събитие, каквото никой още не е виждал“ написа американският президент. Според появилите се информации, Япония и Русия са поставили противоракетните си системи в постоянна пълна готовност. В Южна Корея американската ПРО е в готовност постоянно, заради северната съседка.

По рано, в неделя Захарова говори по темата в неделя в ТВ Россия1