Захарова разкри по колко цигари на ден пуши Лавров

Времената, когато руският външен министър Сергей Лавров е бил заклет пушач, вече са в миналото. Това заяви в четвъртък (8 юни) говорителят на външнодипломатическото ведомство в Москва Мария Захарова, цитирана от РИА „Новости“ и Руски дневник

„Мисля, че не разкривам тайна – струва ми се, че той сам е говорил за това в интервю. Наистина, беше заклет пушач, но сега сериозно е намалил броя на цигарите. Буквално до две на ден“, каза Захарова.

„Това до голяма степен е по-скоро традиция, отколкото ежедневна необходимост. Наистина, след преговори с колеги той може да проведе някакъв разговор, включително да изпуши една цигара. Но още веднъж казвам, че времената, когато можеше да бъде наречен заклет пушач, вече са в миналото“, допълни дипломатът.

В продължение на дълги години Сергей Лавров бе известен като заклет пушач. В началото на 2000-те години той се бореше активно с кампанията против тютюнопушенето, когато тогавашният секретар на ООН Кофи Анан забрани да се пуши в помещенията на организацията, подобно на въведени в САЩ ограничения.

Лавров, който по онова време бе постоянен представител на Русия в ООН, отказа да спре да пуши в сградата и обясни на охраната, че комплексът на организацията е международна територия, където американските закони нямат сила, а генералният секретар е трябвало да се посъветва с дипломатите, преди да въведе забраната.

Преди няколко години в едно от интервютата си Лавров призна, че е започнал да пуши много по-малко и води здравословен начин на живот.