Захарова припомни на САЩ до какво води нарушаването на международното право

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изказването на американския президент Барак Обама за това, че нахлуването в Либия е най-голямата му грешка, и отбеляза, че нарушаването на международното право винаги води до подобни резултати, предаде РИА Новости.

„Същото се случи с Ирак. Ще се случи и с Афганистан. Сега аналогична схема наблюдаваме и в Сирия. Колко още ще продължава това? Първо САЩ нарушават международно-правните норми, лъскайки действията си до блясък чрез информационни кампании. А няколко години по-късно, когато този блясък изчезне, престане да заслепява очите и всички откриват останалите под краката на международната общност руини на поредната държава, Вашингтон нарича това грешка, а поредната държава – агресор“, написа Захарова на страницата си във Facebook.

Представителят на МВнР на Русия отбеляза, че грешката всъщност съвсем не се заключава в „липсата на план за действие“, както се изрази самият Обама.

„Работата е в липсата на законност на действията. Та нали международното право не е спекулативно, а чисто приложно явление, базиращо се на анализа на световната история, победите и грешките на човечеството, явявайки се резултат от международен консенсус. Неговото нарушаване води до грешки“, подчерта Захарова.