Захарова отговори на думите на Порошенко за референдума в Холандия

Официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира резултатите от провелия се в сряда в Холандия референдум за асоциирането на Украйна с ЕС, предаде РИА Новости.

„От гледна точка на политологията и изучаването на съвременните международни отношения – това е фантастичен интересен момент. Единственото, което предизвиква искрено съжаление, е това, че този експеримент се провежда върху живото и не обезболено тяло на украинския народ“, написа Захарова на страницата си във Facebook.

Официалният представител на руското външно министерство коментира и това, че украинският президент Петро Порошенко нарече холандското гласуване „атака срещу единството на Европа“ и европейските ценности. Захарова е учудена от подобна формулировка и заяви, че авторът на тези редове лошо си представя границите на Европа. Според нея на единството на континента много повече вреди „изтласкването на Русия от политическото и икономическото пространство“, разделението по миграционния въпрос и появата на нови граници.

Захарова не се учуди на старателното акцентиране от страна на Киев върху „препоръчителния характер“ на референдума. „От гледна точка на Киев, „стратегически“ референдумът „не е препятствие по пътя на каквото и да било“, пише официалният представител на МВнР на РФ.

„Мнението на народа ли? Та на кого е притрябвало – това са отживелици от античната демокрация! През XXI в. Украйна два пъти и то брилянтно демонстрира „стратегическата“ важност само на националистически настроените екстремисти със запалителни смеси, които може в нужния момент да хвърли в дадена посока, заявявайки за необратимостта на народната воля“, пише още Захарова.