Захарова: Минирането на Палмира е доказателство, че целта на терористите е да унищожат Сирия

Минирането на обектите на историческото наследство на Палмира от терористите от „Ислямска държава“ (ИД) е доказателство за това, че основната им цел е да унищожат Сирия и жителите й. Това заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Така не се държат хора, които смятат да живеят в тази страна, – каза тя. – Така се държат тези, които искат да унищожат хората, живеещи в тази страна“. Захарова добави, че само тези, които нямат намерение да живеят в Сирия в бъдеще, са способни да унищожават паметници, явяващи се предмет на националната й гордост.

Официалният представител на руското външно министерство припомни, че Русия призовава международната общност да се присъедини към разминирането на Палмира, но при това отбеляза, че в последно време често се налага РФ да разчита най-вече на собствените си сили. „Ние внесохме съответния проект на документа за разглеждане в изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Надяваме се, че страните ще работят по този документ и той ще бъде приет. Всичко това трябва да бъде направено в обозрима перспектива. Ние сега разглеждаме въпроса за двустранен меморандум, споразумение между Русия и ЮНЕСКО за съдействие и оказване на помощ. Този документ вече се изготвя“, каза тя.

„Всички останали страни са добре дошли“, добави Захарова.