Заседание  на Националния съвет на НД “Русофили”

Заседание на Националния съвет на НД “Русофили”

Публикувано от:

Национално движение „Русофили“ настоява България да включи инициатива за отмяна на санкциите срещу Русия по време на предстоящото за страната ни Председателство на Съвета на Европейския съюз. В позиция, приета на днешното заседание на Националния съвет на движението, се настоява също държавните институции да предприемат мерки, с които да се инкриминират антисемитските прояви, посегателствата срещу антифашистки паметници и насаждането на омраза.

Движение „Русофили“ вижда пряка връзка между ескалацията на политическата конфронтация в страната и приетия през октомври от Народното събрание Доклад за състоянието на националната сигурност, който определя Русия като „източник на регионална нестабилност“ и заплаха.

Тази оценка е в пълен разрез с мисленето на българския народ и с националните ни интереси, се казва в позицията. В Движението са убедени, че като член на Европейския съюз България трябва да бъде мост за сближаване и диалог между Съюза и Русия, както и да помогне за преодоляването на антируската обсебеност, която за всички световни злини търси виновник в лицето на Русия.

Националният съвет утвърди насоки за работата на организацията през следващата година, насочени към укрепване и развитие на българо-руските отношения като цяло, както и за достойно отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на България, в частност.

Националният съвет редуцира числеността на Изпълнителното бюро и  избра ново оперативно ръководство на движението. В него като секретар на организацията влиза световният, европейски и олимпийски шампион по борба Георги Мърков. За зам.-председатели бяха избрани Владимир Чучуев, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Милен Чакъров, народният представител Станислав Станилов и Стоян Проданов.