Западът разгърна информационната война срещу Русия

Личностните нападки срещу руския президент са продължение на информационната война, обявена срещу Русия. Това заяви ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов по време на 11-тото ежегодно заседание на международния дискусионен клуб „Валдай” , обединяващ експерти в областта на политиката.

„В началото се опитваха да използват несистемната опозиция като таран, за да понижат авторитета на властта. Това не се получи”, заяви ръководителят на администрацията на руския президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Още преди да започнат събитията в Украйна ние ясно почувствахме, че нашата вътрешна и външна политика не устройва тези, които се намират „от другата страна””.

Според него срещу Русия е обявена информационна война и „информационно оклеветяване и изопачаване на фактите”. При това, макар и отношенията между Русия и Запада да са се влошили още преди конфликта в Украйна, в края на юли ЕС и САЩ от санкции срещу отделни лица и компании, преминаха към мерки срещу цели сектори от руската икономика.

В качеството на пример за информационната война срещу Русия Иванов приведе изявленията на бившия украински министър на отбраната Гелетей, който съобщи за използването в Югоизточна Украйна на специални експериментални куршуми, „пробиващи всякакви бронежилетки”.

В потвърждение на думите си Гелетей демонстрира патрон с калибър 7,62 мм със сърдечник от волфрамов карбид.

„Куршумите се оказаха производство от 1974 г. и произведени от УССР (Украинска съветска социалистическа република)”, заяви ръководителят на администрацията на Кремъл по повод патроните, произведени вероятно от завода в Луганск.

Информационната атака е започва след като е стана известно, че „обкръжението на Путин не може да бъде пробито,  популярността на президента расте, а не пада”.

„Тогава на Запад по свой начин стигнаха до неизбежния извод: „Без да свалиш Путин, не можеш да направиш нищо с Русия”, и започнаха да преминават към преки, включително и личностни нападки срещу нашия президент, – отбеляза Иванов. – При това искам да отбележа един много важен детайл – нашият президент в своите публични изказвания, и надявам се, вие ще се съгласите с това, никога и никъде не е правил оскърбителни изказвания по адрес на други държавни глави. Той не си е позволявал подобно нещо”.