Западни спецслужби търсят конспирация между Москва и Атина

Спецслужби от ЕС проверяват има ли конспирация между Москва и СИРИЗА. Опасенията на западните експерти са, че Атина ще блокира санкциите срещу Русия

Разузнавателните служби на страните от Европейския съюз и НАТО проучват връзките между Кремъл и високопоставени представители на СИРИЗА, а също така и на нейните партньори в новото гръцко правителство – партията „Независими гърци”. Това пише „Файненшъл таймс”, като се позовава на осведомени източници.

Според източници на вестника, първият тревожен белег е бил поканата към руския посланик в Атина Андрей Маслов да посети преди всички други дипломати новоизбрания премиер Алексис Ципрас.

Новото гръцко правителство ще се опита да извлече полза за себе си от двете големи кризи, с които Европа се сблъска в последно време – финансовата стагнация в еврозоната и събитията в Източна Украйна, пише и „Уолстрийт джърнъл”.

Западните медии цитират и дипломати, които съобщават за негативно отношение на свои гръцки колеги към предложените за обсъждане нови мерки срещу Русия, като са ги определили като „твърде остри”.

С проруски изказвания е известен и новият шеф на външното министерство на Гърция – Никос Котзиас. Негова е и идеята Атина да влезе в ролята на посредник между Европейския съюз и Русия за уреждане на украинския конфликт.

Проруски изказвания имат и министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис, както и премиерът Ципрас. Двамата категорично са обявявали публично, че са против наложените на Русия санкции и често са посещавали Москва. /БЛИЦ