Западните журналисти устройват провокации на референдума в Крим

Някои западни журналисти устройват провокации на референдума в Крим, оказват психологически натиск на работниците на участъците за гласуване, заявява международният наблюдател от Финландия Йохан Бекман.

„Тук има много западни журналисти, но за съжаление те използват много хитра „мека сила“ против референдума. Някои от тях, по мои данни оказват психологически натиск на сътрудниците на участъците“ , – казва той.

„Не е изключено, че това е спецоперация. Те, например, задават на представители от избирателните секции странни въпроси. Това, впрочем, съм забелязал и на изборите за Думата и за Президент на Русия“, – добавя наблюдателят.

По мнение на Бекман, западните страни, където, както ни е известно, има отрицателно отношение към референдума в Крим, са изпратили  журналисти, които със всички сили се опитват да компрометират събитието. „Например, те разпространяват информация за това, че прозрачните урни са в нарушение на тайната на вота. Но това не е нарушение, а обратно – доказателство, че всичко е открито“, – пояснява той.

Бекман е уверен, че всички западни СМИ неправилно, лъжливо осветяват събитието. Той разказва за случай, когато негов сънародник – фински журналист – много грубо нападнал с въпроси представител на избирателната комисия в Бахчисарай – момиче, което контролирала в урните да се пуска само една бюлетина и никакви други материали.

„Финският журналист започнал да пита девойката, която стояла около урната: „-Кой те е вербувал за тази работа? Доброволно ли работиш? Заставили ли са те?“ . И когато девойката се отказала да отговаря на въпросите, той направил абсолютно лъжлив извод за това, че тя е наплашена, че се страхува да каже доброволно ли работи тук. Това е просто провокация“, – казва Бекман…

Сега западната преса е пълна с русофобска истерия – те пишат, че навсякъде има войска, навсякъде се чувства напрежение. Но тук няма никакви руски военни. Аз като международен наблюдател съм длъжен да кажа, че всичко върви в рамките на международното право, в рамките на конституцията на Украйна, в рамките на конституцията на Крим. Избирателите сами активно гласуват, атмосферата е ведра, спокойна“, – заключава той.

http://www.kp.ru/online/news/1686003/