Залезът на шистовата революция в Европа

В Европа шистовата революция се провали. Най-големите играчи се отказват от проекти, а експертите съветват европейците срочно да възстановяват отношенията с Москва.

Европа се отказва от добива на шистов газ – това е скъпо нещо и не е безопасно. Трансатлантическите компании прекратяват работата си. Последен пример – Exxon Mobil, която призна добива в Полша за нерентабилен. При това Полша се смята за страна с най-богати запаси от такъв газ в Европа.

„Това още веднъж доказва, че шистовата революция в Европа едва ли ще се състои“, заяви пред Гласът на Русия  аналитикът Александър Пасечник:

– Онези играчи, които бяха потенциално заинтересовани от шистови проекти, загубиха оптимизъм на етапа на тестовото сондиране. Оптимизъм не добавя и динамиката на цените ва нефта. След няколко месеца ще продължат да падат и цените на газ. А добивът на шистов газ е съпроводен с високи разходи, още повече на европейския пазар.

Между другото, това не е за първи път, когато сондиране за шистов газ в Европа се оказва безрезултатно. Преди това Exxon Mobil в 2009 година прекрати проект в Унгария на стойност 75 млн. долара: компанията откри в сондите повече вода, отколкото газ. При това трябва да се подчертае, че аналогична ситуация се наблюдава повсеместно в Европа. Ето какво сподели аналитикът на компанията „Алпари“ Анна Кокорева:

– Работата е в това, че по принцип не е изгодно да се добива шистов газ, дори в условия на високи цени на нефта. А при корегиране на цените на рентабилност на добива на шистов газ, те стават още по-ниски.

От самото начало беше ясно, че перспективите на разработването на шистов газ в Европа са много мъгляви – твърде големи са разходите, не само материалните, но и екологичните. Например, за добива на шистов газ е необходимо голямо количество прясна вода. А в Европа има проблеми с този ресурс. По същата причина шистов газ не се добива в Китай, въпреки че там той е в големи количества.

Накратко казано, шистова революция, каквато американците усилено натрапват на Европа, се оказа измама. Именно затова здравомислещите аналитици съветват европейците „да не губят Русия, макар и поради съображения на енергийната сигурност на континента.

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Подписите се събират  от цяла Европа, до този момент за събрани 1 225 467 подписа!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:  http://stop-ttip.org/balgarski/