Задържаха диспечерите от Днепропетровското летище

Службите за сигурност на Украйна са задържали диспечерите от Днепропетровското летище, дежурили и координирали Boeing-777 в деня на крушението му, съобщи РИА Новости.

На арестуваните са забранени обсъждания, външни контакти и разговори за трагедията за Boeing-777. Служителите на спецслужбите провели разяснителен разговор със задържаните, че самолетът е бил свален от опълченците, че оцелели няма, че сега Русия е способна на всякакви действия за да фалшифицира доказателства, които да показват невинността й в трагедията. Също така, е съобщено, че руските спецслужби са организирали лов на диспечерите.

Същевременно, по инициатива на тв канала LifeNews е обявено независимо разследване на авиокатастрофата в небето над Украйна, се съобщава на сайта на телевизията.

Диспечерът, който се съгласи да предостави достоверни факти от трагедията с малайзийския боинг, ще получи възнаграждение от 100 хил. долара. Правдивостта на показанията ще бъдат проверявани на детектора на лъжата, обяви LifeNews.

По-рано медиите съобщиха, че Службите са сигурност на Украйна са иззели записите на преговорите на украинските диспечери с екипажа на Boeing-777 и досега не са ги предоставили на експертите, които водят разследването.

Според източник на РИА Новости, напълно възможно е иззетите записи, да са били предоставени от украинските спецслужби на американски експерти. „Всички бързат, защото разбират, че веществените доказателства ще бъдат иззети от международната техническа комисия и достъпът до тях вече ще бъде невъзможен“.