Забраняват абортите с лекарства и в частни клиники в Русия

На 22 януари руският патриарх Кирил заяви пред депутатите, че е предложил абортите да бъдат извадени от задължителното здравно осигуряване. „Ако успеем да намалим два пъти броя на абортите, ще имаме мощен демографски взрив”, подчерта той. И получи обещанието на комитета на Държавната Дума по въпросите на семейството, жените и децата, че съответният законопроект ще бъде внесен през пролетната сесия.

В Държавната Дума на Русия е внесен законопроект, който забранява продажбата на лекарствени средства за изкуствено прекъсване на бременността, съобщава сайтът на един от авторите на законопроекта Елена Мизулина.

„След медикаментозното прекъсване на бременността без лекарско наблюдение могат да възникнат сериозни последствия за здравето на жената. Причина за това са неспазването на сроковете за извършване на медикаментозното прекъсване на бременността, използването на несертифицирани препарати, а също така и противопоказанията”, се казва в мотивите към законопроекта.

Освен това групата депутати е внесла законопроект за изваждането на абортите от системата на задължителното здравно осигуряване и за забрана за извършването им в частни клиники. Според предложенията, процедурата за изкуствено прекъсване на бременността ще бъде достъпно за сметка на държавата само ако са налице медицински или социални показания. Освободените по този начин пари ще бъдат насочени към подпомагане на бременните жени, които се намират в трудна ситуация.

Депутатите предлагат глоби за извършването на аборти в частни клиники. За пациентите те са в размер на 150-200 хиляди рубли, за длъжностните лица – между 500 и 800 хиляди рубли, за юридическите лица – от 500 000 до 2,5 милиона рубли или административно прекратяване на дейността им до 90 дни от установяването на нарушението./ БЛИЦ