Журналистката Оля Ал-Ахмед преподава в Пятигорск

По покана на Държавния университет на гр. Пятигорск и под егидата на министерството на образованието и науката на Руската федерация в продължение на една седмица журналистката Оля Ал-Ахмед водеше лекции, презентации и практически упражнения със студентите от същия университет.

Темите, които дойдоха да чуят не само студенти, но и преподаватели, желаещи да си повишат квалификацията, бяха от най-наболелите и актуалните: „Преводачът и журналистът в „горещите точки“ (зоните на конфликти)“, „Превод в ефир“, „Обективна журналистика и правилен превод“, „Билингвизмът при децата от смесени бракове“ и много други.

Особен интерес предизвика темата „Журналистът в „горещите точки“ (зоните на конфликти)“, университетската зала беше препълнена. Два часа и половина студентите и преподавателите не помръднаха от местата си, слушайки интересната презентация с достоверни факти и кадри от зони на конфликти. Цялата лекция бе заснета от местния телевизионен канал.

Оля Ал-Ахмед бе поканена като гост-лектор от ректора на Държавния университет в Пятигорск Александър Горбунов и от ръководителя на проекта „Лятна школа за повишаване на квалификацията“ към катедрата по „Международни отношения“ Елена Виноградова. Колежката ни използва пътуването си и за да се потопи в атмосферата на Кавказ, в традициите на джигитите и емблематичните места, за които вече подготвя своите репортажи.