Жириновски: Не бих канил президентите на страните-членки на НАТО на Деня на победата

Депутатът от Държавната дума на Русия и лидер на ЛДПР Владимир Жириновски смята, че президентите на държавите-членки на НАТО, отказващи да присъстват на парада по случай Деня на победата на 9 май в Москва, можеше изобщо да не бъдат канени. Това депутатът заяви пред руската телевизия LifeNews, коментирайки появилата се наскоро информация, че българският президент Росен Плевнелиев няма да присъства на честването на Деня на победата в руската столица. От пресслужбата на българския държавен глава не дадоха никакво обяснение за причината на отказа, съобщава още LifeNews.

Жириновски осъди решението на Росен Плевнелиев, като свърза позицията на българския президент с решението, прието от НАТО, да бъде игнориран парадът на 9 май в Русия.

„В случая с България, това е просто отвратително, защото обикновените хора там винаги са били благодарни на Русия: и за освобождението от турско робство, и за освобождаването от фашизма. Но България по време и на двате войни воюваше на страната на немците срещу Русия. И на нея винаги не й върви с президентите, защото народът е с Русия, а президентът – не, както е и в Киев. Те в свой ущърб се отказаха от руския газопровод, защото са готови да се съблекат и да останат голи, само и само да се подчинят на САЩ“, каза Жириновски.

Според него, с наближаването на датата 9 май, все повече държавни лидери на страните от НАТО ще откажат да присъстват на събитието в Москва, въпреки че това няма да се отрази върху броя на гостите и делегатите, присъстващи на празника.

„Почти всички страни от НАТО ще се откажат, на тях им е дадена заповед: няма да отидем, ще осъдим и ще воюваме. Разбира се, може да има и варианти: Швеция, например, не е член на НАТО, Финландия също. Могат да дойдат, също така, не президентите на някои държави, а премиерите“, каза още Жириновски.

Депутатът подчерта, че в момента Москва не може и няма да иска обяснения от отказалите да присъстват. Още повече, че изводите относно бъдещето вече са направени, допълни той.

„Тези, които отказват, показват неправилно разбиране на международната обстановка. Естествено, това ще се отрази по някакъв начин в бъдеще. В икономическите отношения и в някои морални въпроси. Ние ще припомним на всички, как не са присъствали на парада на  9 май в Москва“, каза политикът.

Лидерът на ЛДПР смята, че страните-членки на НАТО, ръководени от един център, се готвят за агресия срещу Русия. В този ред на мисли, техният отказ се оказва в известна степен разбираем по етични причини.

„В края на краищата, това е празник на ветераните. А държавните глави, те участват в подготовката на война срещу нас, и аз изобщо не бих ги и поканил. Те подготвят война срещу нас – НАТО, те са част от НАТО, Евросъюзат ни устройва блокада, въвежда санкции. Затова отказът им показва, че имат някаква съвест“, каза още Жириновски.

Припомняме, че по-рано с отказ на поканата да присъстват на 9 май 2015 г. на парада по случай Деня на победата отвърнаха Барак Обама, Дейвид Камерън и Ангела Меркел, както и президентите на Полша и Словения.

По думите на руския външен министър Сергей Лавров, покани са били изпратени на държавните глави на 68 страни. Получени са около 30 положителни отговора – почти всички членове на ОНД, БРИКС, Виетнам, Монголия, редица европейски държави, Сърбия, Черна гора, Македония, Словакия, Гърция, Кипър, Куба, КНДР и др.

error: Съдържанието ни е авторско!