В Краматорск жестоки боеве

В района на блокпостопевете при входа на града се чуват изстрели. Шефът на МВР на Украйна Арсен Аваков в своя фейсбук профил потвърди, че в Краматорск в Донецка област има боеве. Според някои данни, близо до града е прогърмял взрив. В щаба на самоотбраната на Донбас се появи информация за загинали.

Както съобщиха за Интерфакс, в щаба на самоотбраната в Донбас, в Краматорск има бой между привържениците на федерализацията и украинските силоваци, проверява се информацията за загинали.

„В Краматорск се възобнови силовата операция, снайперисти, по заповед на киевската власт, заеха многоетажната сграда и оттам стрелят. В същото време по улиците на града се водят военни действия с употребата на различно оръжие“, – каза събеседникът на агенцията.

Според данни на източника, в резултат на бойните действия има загинали. Представители на самоотбраната твърдят, че „това са главно мирни жители, които случайно са се оказали в близост до мястото на бойните сблъсъци“.

„Нахълтваме в Краматорск“, – цитира РИА Новости думите на шефа на МВР на Украйна Арсен Аваков.

Припомняме, че по-рано Аваков заяви, че няма намерение да спира силовата операция в юго-източната част на страната, без да има предвид трагичните събития и в Одеса.

„В Краматорск и в момента има престрелка, ситуацията е много плачевна. Макар градът да е в ръцете на опълченците, на блокпостовете има боеве. В Славянск има боеве на север, аз лично съм свидетел на престрелка“, – сподели местна жителка за руски медии. Хора в униформи без опознавателни знаци стрелят без предупреждение по всяка движеща се мишена.

Припомняме, че по-рано в Одеса в резултат на сблъсъци с радикални националисти от „Десен сектор“ загинаха 46 човека, пострадаха повече от 170. По време на уличните сблъсъци с националистите проруските активисти се оказаха затворени в сградата на Дома на профсъюзите. Радикалите запалиха сградата, загиналите са в резултат на огъня, на отравяне или след скачането им от прозорците на сградата. Оцелелите, след излизането си от сградата, са били доубивани от националистите под възгласите „Умрете, руснаци!“, „За Украйна!“.

Източник: worldtodaybg.com