Жената, която спаси Русия

Паниката достига вътрешната светая светих на Руската централна банка. Датата е 16 декември, денят който самите руснаци по-късно нарекоха Черния вторник. Рублата се намира в състояние на свободно падане.

„Интервенирайте! Интервенирайте!“ – крещи един от членовете на управителния съвет на централната банка.

Гуверньорът Елвира Набиулина наблюдава падането на рублата на екрана на таблета си. „Не!“ – казва тя, „Русия няма повече да се бори с пазара. Спекулантите се нуждаят от студен душ“.

Това смело решение се отплати щедро на Нибулина и нейния покровител, руският президент Владимир Путин, пише Bloomberg.

Въпреки санкциите на Запада, които целят да накажат Русия за инвазията в Украйна, рублата се стабилизира. От Черния вторник насам, когато руската валута падна до рекордно ниско дъно, тя поскъпна с 19% спрямо долара, изпреварвайки паричните единици на всички останали големи развиващи се икономики.

Русия все още се намира в рецесия, предизвикана от срива на цените на петрола, като много от банките в страната изпитват сериозни ликвидни проблеми. Но икономиката вече не се намира на ръба на пропастта. Финансовият министър Антон Силуанов обяви миналата седмица, че най-лошото е свършило.

В централната банка, разположена в близост до Червения площад в Москва, затишието минава за победа. Набиулина вече не трябва да пропилява валутните резерви в напразни опити да стабилизира рублата. Сега тя е изправена пред също толкова трудната задача да вдигне на крака руска икономика.

Набиулина не се страхува да говори. Когато съветниците му призоваха Путин да наложи контрол върху капитала през миналата година, тя се обяви срещу този ход и за запазване на свободния курс на рублата. И Путин се вслуша в нейния съвет. Той прие пазарното решение, вместо обичайния за Русия силов подход.

Назначаването на Набиулина за банкер номер 1 в Русия първоначално изглеждаше като една от най-големите финансови авантюри в 15-годишното управление на Путин. Първото, което тя направи беше да вдигне основната лихва от 10.5% на 17%, въпреки съпротивата на бизнеса и финансовите среди. После бяха спрени и интервенциите в подкрепа на рублата.

Нито Набиулина, нито Путин бяха подготвени за срива на цените на петрола и последствията за икономиката на Русия. Въпреки това президентът категорично застана зад нея.

„Човек може да спори с Набиулина, но не трябва да забравяме, че като цяло нейните политики са адекватни,“ каза Путин след вдигането на лихвите през декември.

Източник: Дарикфинанс