Жан-Клод Юнкер свиква среща на балканските лидери

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за мини среща на върха в Брюксел в неделя за справяне с бежанската криза в Западните Балкани. Лидерите на Австрия, България, Хърватска, Германия, Гърция, Унгария, Румъния и Словения ще се срещнат своите колеги от страните извън ЕС – Македония и Сърбия”, съобщиха от прес службата на ЕК, цитира bgnes.com.

„Заради задълбочаваща се извънредна ситуация с Балканския мигрантски маршрут, необходими са по-тясно сътрудничество, по-широки консултации и преки оперативни действия. Ето защо Юнкер свиква среща на лидерите на 25 октомври, за да обсъдят бежанските потоци по маршрута в Западните Балкани“, се добавя в изявлението.

Десетки хиляди бежанци използват този маршрут, за да стигна до обетованата за тях земя – Германия и Северна Европа. След като Унгария затвори границата си с Хърватия, бежанският поток се пренасочи към Словения, която засили контрола по границата с Хърватия и обяви лимит за приемането на мигранти.

Двама служители от службата на ООН за бежанците заявиха, че усилията на ЕС да се справи с най-голямата бежанска криза след Втората световна война се възпрепятстват от нерешителност. Координаторката на ООН в Сърбия Илена Воякова-Солорано заяви, че случващото се е твърде разочароващо. На свой ред координаторката в Македония Луиз Винтън предупреди, че няма никакви симптоми за намаляване на бежанския поток, както се очакваше заради наближаването на зимата.