ЕС-Украйна: реална икономика

Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз влиза в сила на 1 ноември. Икономистите спорят, какво може да спаси страната от дефолт и кога ще настъпи крахът – идната година или вече за новогодишните празници. Какъв ще е прагът на „европейския рай“ за Украйна?

Украинският президент Петро Порошенко каза, че споразумението ще започне работа на 1 ноември „в пълен обем“. Следователно, ще започне да действа и зоната за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз, въпреки че съвсем наскоро, на преговори между Украйна, Русия и Европейския съюз, беше решено, че „пълният обем“ ще изчака до януари 2016 година. Но Петро Порошенко е решил другояче. Какво ще спечелят украинци от това?

Първо. Москва, както и обеща, ще въведе защитни мерки, т.е. за търговия без мита с Русия Украйна може да забрави. Във връзка с това министърът на финансите на Украйна Александър Шлапак изказа едно смело за един украински политик мнение. Според него, подетата от Русия политика за заместване на вноса вече силно е ударила по украинската икономика. Само тази година Украйна загуби близо $3,5 милиарда оборот с руски партньори, а през останалите два месеца страната ще загуби още $1,5 милиарда.

Може ли асоциацията с Европейския съюз да поправи положението? За съжаление, това е слабо вероятно, казва политологът Владимир Шаповалов:

– Според мен, перспективите тук са песимистични. Сега икономиката на Украйна е състояние на много тежка криза. Всъщност, може да се говори за преддефолтно състояние. Асоциацията с Европейския съюз не може да подобри положението. Дори повече, може да се говори, че в перспектива развитието на връзките на Украйна с Европейския съюз ще пречи на развитието на икономиката на самата Украйна.

Европейският пазар още дълго време ще е затворен за украински стоки, ако изобщо се отвори някога. Както пояснява киевският политолог Андрей Ваджра, повечето украински износители не отговарят на стандартите и изискванията на европейския пазар. За продажба на своята продукция предприятията се нуждаят от получаване на сертификати и лицензи, които да потвърждават съответствието на украинските стоки на европейските норми. А за целта страната ще е длъжна да осъществи мащабна реконструкция, изискваща инвестиции от много милиарди. Но Украйна сега няма пари дори за изплащане на външния си дълг. Фактически страната е пред банкрутиране. Съгласно данни на министерството на финансите, през септември външният дълг на Украйна е нараснал с 5% – до ниво $32 милиарда. През 2015 година страната е длъжна да плати $6,5 милиарда, при това без да се вземат предвид лихвите по кредитите, които Украйна е получила по-рано от Световната банка, редица руски банки и различни европейски финансови организации.