Русия заедно със САЩ ще усвояват далечния космос

Русия заедно със САЩ ще усвояват далечния космос

Публикувано от:

Руската ракетно-космическа корпорация “Енергия” ще работи с американската компания “Локхийд-Мартин” по приспособяването на новия пилотиран американски кораб “Орион” за скачване с руски космически апарати, съобщи ТАСС. Това оповести президентът на корпорацията Владимир Солнцев.

“Космическите кораби трябва да бъдат приспособени един към друг. Трябва да можем да ги скачим – това подсказва здравият разум. Възможно е да възникнат всякакви ситуации. “Орион” трябва да има възможност да се скачи с други кораби, докато извършва полети в далечния космос”, заяви Солнцев.

Миналата седмица в САЩ представители на РКК “Енергия” обсъдиха перспективите за съвместно сътрудничество със свои колеги от “Локхийд-Мартин” и “Боинг”.

“В рамките на тези срещи подписахме редица протоколи за по-нататъшно взаимодействие с американските партньори, за интересни съвместни програми по усвояване на далечния космос – поясни Солнцев. – Американски компании и научни организации, свързани с пилотираните полети в космоса, напоследък предложиха на руските си колеги редица нови програми. Въпреки изявлението на вицепремиера Дмитрий Рогозин за скорошно напускане на МКС, предложенията на американците като цяло бяха приети с ентусиазъм в Русия”.

Първото в историята скачване на руски и американски космически кораб бе извършено през 1975 година в рамките на експерименталния полет “Союз-Аполо”. /БТА