ЕС разглежда въпроса за въвеждането на нови санкции срещу Русия

ЕС разглежда въпроса за въвеждането на нови санкции срещу Русия

Публикувано от:

Съветът на ЕС на ниво посланици ще оцени днес изпълняването от страна на Русия на четирите изисквания на Евросъюза за деескалация на ситуацията в Източна Украйна. Това съобщи Майя Косянчич, прессекретар на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

“Съветът на ЕС пристъпва към оценка на обстановката. Очаквам, че първата стъпка ще бъде предприета днес на ниво постоянни представители (от 28 страни от ЕС в Брюксел). Паралелно с това ще бъдат продължени усилията за деескалация на конфликта”, заяви Косянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на 27 юни след подписването на договора за асоцииране с Украйна, бяха формулирани четири изисквания към Русия, като в случай, че те не бъдат изпълнени в срок до 30 юни, ще бъде разгледана възможността за въвеждане на нови санкции срещу РФ.

ЕС поиска създаването на «механизъм за мониторинг на съблюдаването на режима за прекратяване на огъня и ефективен контрол над границата под наблюдението на мисията на ОССЕ», както и да бъдат върнати на правителствените сили граничните пунктове «Изварино», «Должанский», «Красний партизан». «Да бъдат освободени всички заложници, включително и наблюдателите на ОССЕ» и започване на «всеобхватни преговори за пускането в действие на мирния план на Порошенко».