Русия и ЕС ще изследват южния полюс на Луната

Европейската и руската космически агенции възнамеряват да изпратят спускаем модул до неизследван регион на южния полюс на Луната, пише BBC News. Това ще бъде само една от серия експедиции, които ще подготвят завръщането на хората на естествения ни спътник. Апаратът ще направи проучвания за наличие на вода и материали за производство на кислород и гориво.

Мисията, наречена “Луна 27” ще продължи изследователската програма на Съветския съюз, спряна в средата на 70-те години на миналия век, посочва за BBC News проф. Игор Митрофанов от Института за космически изследвания в Москва. “Трябва да отидем на Луната. 21-ви век е век, в който тя ще бъде преден пост на човешката цивилизация и нашата държава трябва да участва в този процес”.

За разлика от 70-те години, когато Съветският съюз работеше, конкурирайки се със САЩ и другите страни, добавя проф. Митрофанов, “сега трябва да работим заедно с международните си колеги.” Подобна е стратегията и на Беренгере Хоуду от Европейската космическа агенция (ЕКА). “Имаме амбицията да изпратим европейски астронавт на Луната. В момента се водят разговори на международно ниво за широко сътрудничество при завръщането на хората на Луната,” отбелязва Хоуду. В едно от първите си публични изявления новият директор на ЕКА Йохан-Дитрих Вьорнер посочи, че иска да изгради база на невидимата страна на Луната заедно с международни партньори.

Първата експедиция ще бъде роботизирана. “Луна 27” ще се приземи на ръба на басейна Аиткен на южния полюс на естествения ни спътник. В региона на южния полюс има области, които тънат във вечна тъмнина. Това са някои от най-студените места в Слънчевата система. Те съдържат воден лед и други химикали, които са останали защитени от горещината на Слънцето. Една от главните цели е да се изследва потенциалното използване на тази вода като бъдещ ресурс и да се проучи каква информация съдържа тя за произхода на вътрешната Слънчева система.

“Южният полюс на Луната не прилича на никое друго място, където сме били досега”, казва д-р Джеймс Карпентър, научен ръководител на проекта от страна на ЕКА. “Условията са напълно различни и благодарение на екстремно ниските температури там могат да се намерят огромни количества воден лед и други елементи, които са на повърхността, и които бихме могли да използваме като ракетно гориво или за животоподдържащи системи.”

Превод: Екатерина Антонова, focus-news.bg.