Ердоган: Турция, САЩ и Русия могат заедно да се борят срещу ИД в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята за възможно обединяването на силите на страната му, САЩ, коалицията и Русия в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия, предаде ТАСС и Дарикнюз

„Смятаме, че в операциите срещу ИД в Сирия, включително град Ракка, ние можем да работим заедно“, заяви Ердоган пред придружаващите го журналисти в самолета, завръщайки се от Москва, където на 10 март проведе с президента на Русия Владимир Путин заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище.

По думите на Ердоган, цитирани от телевизия „Хабер Тюрк“, основа за подобно сътрудничество може да бъде създадена в контекста на работата на началник-щабовете на Турция, САЩ и Русия. Турският президент отбеляза също, че „с подкрепата на коалицията, както и включването на Русия в операцията в Манбидж, този регион лесно може да се прочисти от отредите на партията Демократичен съюз и „Силите за защита на народа“, съставени от сирийски кюрди.

„В Манбидж има редица села, взети под контрол от нас, сирийския режим и Русия. Оттам хората лека-полека започнаха да се в завръщат в центъра на Манбидж. Когато там напълно бъде установена сигурността, хората отново ще се заселят в Манбидж. А пристигането там на голям брой членове на Демократичния съюз и „Силите за защита на народа“ е невъзможно, те нямат толкова хора“, каза Ердоган.

Анкара смята Демократичния съюз и „Силите за защита на народа“ за терористични организации и сирийски клонове на забранената в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/. Турските власти смятат за абсолютно невъзможно участието на кюрдски формирования в операцията в Ракка и заявяват, че ако САЩ и коалицията решат да привлекат Демократичния съюз и Силите за защита на народа в операцията, Турция няма да участва в нея, отбелязва ТАСС.