Ердоган: САЩ трябва да избират между Турция и кюрдите

В момента се наблюдава понижаване на доверието между Анкара и Вашингтон заради подкрепата им на сирийските кюрди. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в неделя телевизия Haber Turk, цитирана от ТАСС.

Турският президент критикува състоялата се преди седмица визита на специалния посланик на президента на САЩ Брет Макгърк в град Кобани, намиращ се под контрола на партията на сирийските кюрди „Демократичен съюз“ (ДС).

„Вижте, един от представителите в сферата на националната сигурност от кръга на президента на САЩ Барак Обама по време на сирийските преговори в Женева става и отива в Кобани. Как можем да ви се доверяваме? Аз ли съм ваш партньор или терористите от Кобани?“, каза Ердоган.

Турският президент подчерта, че за републиката „ДС е терористична организация“. „Това се отнася и за Силите на народната самоотбрана (бойното крило на ДС). Работническата партия на Кюрдистан и ДС са едно и също. Ние ще говорим за това в международните организации. Ние Ще понесем загуби, ако не повдигнем този въпрос“, каза той.

В същото време според Ердоган Вашингтон е „започнал да смекчава позицията си“ по въпроса за създаването на зона за сигурност в Сирия. По думите му „САЩ са започнали да вярват“ в този проект.

Турският президент отбеляза също, че Турция е готова да се заеме със създаването на зона за сигурност и безпилотна зона на само на 98-километровия участък между градовете Азез и Джараблус, но и в по-обширен регион. „Казах на Обама, че можем да увеличим тази зона. С помощта на страните-донори ние можем да построим нов град вътре в Сирия“, отбеляза Ердоган.