Елена Йончева: Съжалявам, че президентът Порошенко е сложил подпис под този пореден срам

Изненадана съм да видя името си в този списък. Винаги съм отразявала обективно процесите в Украйна, но може би това е неприемливо, пише на страницата си във Фейсбук Елена Йончева относно забранителния списък с журналисти на украинския президент Порошенко и добавя:

За събитията на Майдана направихме четири документални филма, които проследяват развитието на събитията. Снимките бяха основно в Киев, а последният филм разказва за сблъсъците в Одеса и Славянск. Моят инструмент е разследващата журналистика – не само представянето на различните гледни точки, но и разказ за това, което стои под привидния новинарски слой. Избягвала съм да показвам личното си мнение, да изразявам позиция, въпреки че това не винаги е лесно. Защото вярвам, че зрителят не трябва да се подценява, че най-трудното е да го накараш сам да изгради своята визия за събитията, да го провокираш към размисъл. В Киев по време на Майдана имаше хиляди, които протестираха срещу олигархичното управление в страната. Ние ги снимахме. И задавахме въпроси. Но до тях бяха разположени и стотици палатки. В тях се намираха паравоенни формирования, които почти не попадаха в обективите на новинарските камери. Ние също ги снимахме. И задавахме въпроси. Въпроси задавахме в Профсъюзния дом в Одеса, където бяха изгорени над 100 души, задавахме и в Славянск. Не задавайте много въпроси, ако не искате да попаднете в нечии списъци… Киев отдавна изготвя различни забранителни списъци – с писатели, артисти, обществени дейци…

Списъкът с журналисти показва едно – журналистите вече питат прекалено много…

От кога обективното отразяване на събитията в една държава се превръща в заплаха за националните й интереси? От кога задаването на въпроси от журналист се приравнява на терористична дейност? Как може да бъде определено ръководството на една държава, която издава декрети със забранителни списъци с журналисти, сред които са колеги от ВВС, El Pais, Die Zeist? Къде е българската позиция? Главният международен редактор на ВВС Андрю Рой квалифицира забранителния списък като “ срамна атака срещу свободата на медиите. Тези санкции са напълно неподходящи и непонятни мерки, предприети срещу журналистите от ВВС, които отразяват ситуацията в Украйна безпристрастно и обективно“, казва той. Комитетът за защита на журналистите – CPJ, със седалище в Ню Йорк, осъди декрета, подписан от президента Петро Порошенко, който забранява влизането в Украйна „на най-малко 41 международни журналиста за 1 година“. В становището се казва: „Правителството може да е съгласно или да не е съгласно с мнението на определени мнения, но да се квалифицират като потенциална заплаха за национална сигурност не е адекватен отговор. Този декрет е срещу интересите на Украйна „Забранителният списък с журналистите е изготвен от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и подписан от президента Петро Порошенко. Един любопитен детайл – Секретар на този Съвет беше Андрей Парубий, с когото направихме голямо интервю по време на събитията на Майдана в качеството му на комендант на Палатковия лагер. Това беше човекът, който отговаряше за всички паравоенни групировки, които се бяха настанили на площада. Парубий има богата биография – той е бил председател /между 1991 – 2004 година / на Социал – националистическата партия на Украйна, на чието знаме има нацистки символ. Днес Парубий е зам. председател на Върховната Рада. Сред героите на нашите документални филми, с които сме разговаряли пред камера, са още премиерът Арсений Яценюк, сегашния секретар на Съвета за Национална Сигурност Александър Турчинов, лидерът на Радикалната партия, народния депутат Олег Ляшко, лидерът на парламентарната група „Свобода“ Олег Тягнибок, с кмета на Киев Виталий Кличко. Всички те бяха не само сред най-активните участници по време на събитията на Майдана, но и хората, които ръководеха процеса. Тяхната гледна точка беше представена подробно.

С Петро Порошенко имах възможност за разговарям по времето на снимките за Оранжевата Революция в Украйна. Съжалявам, че е сложил своя подпис под този пореден срам. Киев не само преследва своите собствени журналисти, всеки, който си позволи инакомислие. Киев вече се страхува и от обективната картина на това, което се случва в Украйна.