Експерт: САЩ ще платят твърде висока цена за тормоза над Русия

Вашингтон се изнервя, а изказванията му по адрес на Русия стават все по-агресивни заради стратегическото сближаване между Пекин и Москва на най-високо равнище. Това коментира за Asia Times индийският политолог и бивш дипломат Мелкулангара Бхадракумар, предаде КРОСС.

Анализаторът отбелязва, че във военната стратегия на САЩ за 2015 г. Русия и Китай са определени като световните сили, с които Вашингтон потенциално би могъл да влезе във война с „неоценени последствия“.

Според политолога, срещите на ШОС и БРИКС в Уфа са потвърдили силата на китайско-руската „антантата“: думите на Владимир Путин за обединение на силите за първи път са били изречени на такова високо ниво.
„Путин не говори открито за САЩ, но посланието му и така е пределно ясно – Вашингтон дори и не може да се надява за превъзходство над Москва и Пекин, ако те застанат рамо до рамо и се обединят“, отбелязва анализаторът.

Най-важните моменти от срещата в Уфа, пише Бхадракумар, са сливането на ШОС, БРИКС и ЕОАЕ в единна платформа за многостранно сътрудничество в Евразия. Освен това, руският президент отбеляза, че Шанхайската организация за сътрудничество може да излезе извън рамките на икономическата програма и да стане платформа за решаване на международните проблеми, оставайки свързващо звено между китайски проекта от икономическата зона „Пътят на коприната“ и руските икономически инициативи в рамките на Евразийския икономически съюз.

„Стратегическата дълбочина“ на отношенията между Русия и Китай в евроазиатските въпроси правят американската стратегия за ограничаване неефективна“, смята анализаторът. Постигайки висока степен на разбиране на взаимните си интереси, Москва и Пекин са свободни да изградят икономически отношения с Европа, без оглед на опитите за намеса от страна на Вашингтон.

„САЩ вече не е в състояние да сплашват Русия и КНР, да не говорим за начало на открита война с непредвидими последствия“, отбелязва той. Чрез обединяване на силите, Москва и Пекин ще дадат на Вашингтон да разбере, че САЩ ще трябва да плащат за всеки опит за конфронтация.