Katja Yafimava / Photo: Mattias Lehtinen

Katja Yafimava / Photo: Mattias Lehtinen

Експерт: Има вероятност “Южен поток” да бъде възроден

Публикувано от:

Вероятност проектът “Южен поток” да бъде възроден съществува. Това смята старши-научният сътрудник от Оксфордския институт за енергийни изследвания Катя Яфимава, цитирана от агенция “Тренд” и Руски дневник

“Проектът може да бъде възроден, но в много по-малки мащаби (от планираните по-рано), като за реализацията му, както и на всеки друг южен маршрут, ще е нужно да бъдат решени редица регулативни въпроси с ЕС”, каза Яфимава.

По-рано австрийски медии писаха, че руският газов гигант “Газпром” и австрийската OMV тайно обсъждат възможността за възраждане на “Южен поток”. От OMV отказаха да коментират, а от “Газпром” заявиха, че информацията не отговаря на истината.

Яфимава припомни, че “Газпром” отдавна се стреми да развива южен маршрут за износ на газ в Европа. Според нея има два варианта това да се случи. Първият е руският газ да минава през Черно море до Турция (втори ръкав на “Турски поток” и по-нататък към Европа чрез мощностите на тръбопровода TAP (който се строи в момента и може да има свободни мощности на първия етап и още по-разширени на втория) или по интерконектора Турция-Гърция-Италия (ITGI) (който трябваше да бъде построен). Според втория вариант руският газ може да бъде доставян в България, откъдето по-натам да заминава или за Гърция и Италия, или за Австрия (през Сърбия и Унгария).

“Напълно вероятно е ЕС да подкрепи по-уверено маршрута, преминаващ през България, а не през Турция поради сложните отношения между ЕС и Анкара и тревогата на ЕС, че Турция ще придобие значителна транзитна роля допълнително към ролята, придобита вече благодарение на “Южния газов коридор”, каза Яфимава.

В същото време, смята експертът, Турция най-вероятно ще е против подобно развитие на събитията.

Според първоначалните планове газопроводът “Южен поток” трябваше да минава през България, Сърбия и Унгария. През декември 2014 г. Русия обяви, че се отказва от проекта заради неконструктивната позиция на ЕС и заложи на газопровода “Турски поток”, чието строителство също беше замразено на фона на охлаждането на политическите отношения между Москва и Анкара.