Експерт: За изкривяването на историята и последиците от това

Фалшификацията на историята вече е реалност: тя влиза в учебниците и започва да диктува общественото мнение, пише международният наблюдател Сергей Филатов в статия за „Известия“, предаде „Руски дневник“.

След 50-60 години тази фалшификация може да се окаже норма, а подрастващите поколения – да оценяват събитията от XX век през призмата на изкривени факти и измами. И това е проблем.

Според автора изкривяването на фактите се случва по следния начин: англосаксонците вкарват в главите не само на своите съотечественици, но и на хората по цял свят, версията, че във Втората световна война са победили именно те. А Съветският съюз просто им е помагал, като е воювал „в тила на вермахта“. Именно това написа само преди няколко години ръководителят на известния американски център за анализи „Стратфор“ (Stratfor) Джордж Фридма. След подобна обработка всеки ученик в САЩ и в Англия ще научи кои са истинските победители: СССР сред тях не е нищо повече от “прилагателно“.

В центъра на Лондон „съюзниците-победители“ са издигнали паметник. На него пише Churchill Allies  – “Съюзниците на Чърчил“. Но защо наред с Чърчил и Рузвелт в тази скулптора липсват ръководителите на СССР – страната, която разби хитлеристка Германия на пух и прах и превзе Берлин? Никой не отваря на този въпрос. Но в главите на хората ще бъде набито, че янките и британците са направили всичко сами. И именно това учат учениците.

Нещо повече – атомните бомбардировки на японските градове Хирошима и Нагасаки, които, както е известно, бяха осъществени от ВВС на САЩ, днес се приписват изцяло на… Съветския съюз! Янките никога няма да се извинят за подлото убийство на стотици хиляди цивилни граждани. Неотдавна по време на посещение в Япония държавният секретар Джон Кери също отказа да признае вината. Точно обратното – американците още по-активно ще убеждават японците, че Хирошима е бомбардиран именно от СССР. И, което е най-жалкото, младите японци вече вярват в това и предават изкривената си истина на своите деца.

Въпросът за фалшифицирането на историята е огромен проблем, описан много точно от англичанина Джордж Оруел: „Който управлява миналото, той управлява и бъдещето; който управлява настоящето, той управлява миналото…“.

В Европа практиката да се промива паметта за Великата война и Победителя в нея – Съветския съюз – днес вече води до печални резултати. Едва 13% от анкетирани в изследване миналата пролет знаеха, че ключова роля за освобождаването на Европа във Втората световна война е изиграл именно СССР. Повечето са убедени, че Хитлер е победен от американците.

И това е пряк резултат от промиването на мозъка на населението на Европа. Страшно е да си представим какво ще се случи с него след 50 години.

Неотдавна изложбата „Помни… Светът бе спасен от съветския войник!“ в женевския Дворец на нациите, стана обект на цензура по настояване на културния комитет на ООН. От изложбата бе премахнат щанд, посветен на освобождението на Източна Европа от съветската армия, тъй като съдържанието ѝ не било съгласувано с представителите на Полша, Румъния и България. Същата съдба сполетя и експонатите, посветени на освобождението на Чехословакия и Югославия.

Според постоянния представител на Русия в ООН и други международни организации в Женева Алексей Бородавкин историческата памет нерядко се оказва заложник на политическите игри.

В България в момента е популярна версията, че през XIX век освобождението от османско робство е извоювано героично от самите българи, а руската армия е “подкрепяла народното въстание от тила“. Сега никой не помни за руските могилите на българските земи.

Изглежда, че изкривявайки историята за Втората световна война, Западът иска да си отгледа манкурти. Евангелието от Йоан, 8.44: „Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата.“.