Експерт: България хитрува и всъщност подкрепя НАТО

България хитрува, като озвучава алтернативна позицията на НАТО, но в действителност напълно подкрепя политиката на Северноатлантическия алианс. Това становище изрази военният експерт Михаил Ходаренок в интервю по радио „Звезда“, предаде „Руски дневник“.

„Никакво различаващо се мнение нямат политическите и военните лидери на България, това просто не съществува. И те винаги действат по заповед на Вашингтон и Брюксел“, каза той.

Коментирайки въпроса за засилването на присъствието наНАТО в Черно море, Ходаренок изрази увереност, че предстоящата среща на съюза може да се обяви за създаването на военноморска коалиция в региона, с включването на военноморските сили на държави, които дори не са включени в организацията.

„Това се отнася за Украйна и Грузия“, уточни военният експерт.

Българският президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов в четвъртък  потвърдиха, че България няма да участва във флотилия в Черно море, насочена да брани региона от Русия.

„Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати. Да изпратим корабите – военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна“, каза Борисов.