Експерти за интервюто на руския премиер: Тандемът Медведев-Путин е жив

Автор: Игор Розин.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев в сряда (9 декември) даде традиционното си ежегодно интервю за журналисти от пет от най-големите руски телевизионни канали. „Руски дневник“ подбра основните точки от интервюто на премиера и попита експерти как могат да бъдат тълкувани.

За икономиката

Ситуацията не е лека, но последните години не бяха лесни за нас. Мога да кажа, че антикризисният план сработи – той донесе резултати. Спадът на икономиката е прекратен. През следващата година ще имаме растеж. Относително оптимистични са оценките за ръста на икономиката – някъде под 1%.

Нашата икономика доказа своята самодостатъчност. Страната може да живее и да се развива дори в условията на затвореност на международните пазари.

За чиновниците

Ситуацията с корупцията още не се е променила съществено. Нашите чиновници са свикнали да се возят на по-скъпи автомобили, отколкото чуждестранните им колеги. Колите трябва да са от нормален, среден клас.

През 2016 г. плановете са държавният апарат да бъде съкратен с 10%.

За отбраната

Действително сме в период на увеличение на разходите за отбрана. Това решение бе взето на практика преди пет години. Смятам, че то бе абсолютно правилно, защото тогава, за съжаление, състоянието на нашата военна техника и въоръжени сили беше доста под необходимото.

За Крим

Това, което се случи в Крим с тока, не може да се нарече по друг начин, освен като геноцид. Това е една напълно груба позиция. Как да я нарека? Свинщина, просто не мога да кажа друго.

За украинския дълг към Русия 

Има усещането, че няма да го върнат, защото са мошеници. Русия ще отнесе въпроса с украинския дълг в съда. Ще търсим фалит по кредита.

Западът потвърди, че не вярва в платежоспособността на Украйна, като отказа да помогне на Киев с връщането на дълга.

За бъдещето

Всичко ще бъде наред – поздравявам ви с настъпващата Нова година. Нямам никакви съмнения, че ще преодолеем трудностите.

Експерти за речта на Медведев:

Константин Калачов, политически консултант, ръководител на „Политическата експертна група“:

Интервюто показа, че партньорският тандем Путин-Медведев е жив. Премиерът на Русия засегна теми, които Путин не спомена в посланието си пред Федералното събрание на 3 декември и това интервю е продължение на посланието на президента. Медведев по всякакъв начин показа, че общественото мнение и проблемите, които намират изражение чрез медиите, интересуват властта и тя ги следи.

Интересен бе бодрият характер на изказването му – особено по въпросите, свързани с икономическото развитие на Русия. Това е не само израз на оптимизъм, но и отговорност, която премиерът поема върху себе си. По същество за Медведев в предизборната година е жизнено необходимо реалната ситуация да не се размине с прогнозите, които дава като премиер и лидер на партия.

Ако целевата аудитория на посланието на президента бе както външна, така и вътрешна, то за премиера тя е на първо място вътрешна. И той трябва да реагира на нуждите на обществото. Очевидно има търсене на скромност сред чиновниците, отговорност от тяхна страна, за това „службогонството“ да остане в миналото. Затова в съкращаването на държавния апарат има и икономическа, и политическа целесъобразност. Ако става въпрос за консенсус в обществото, за политическа солидарност – трябва да се реагира на нуждите и очакванията на хората.

Реакцията на Крим също е социален въпрос. Жителите на полуострова също вече са потенциални избиратели. И ако правителството не успя да реагира бързо на енергийната блокада и да реши проблемите им, то сега трябва да демонстрира съчувствие към тях и на този фон да решава проблемите.

Леонид Поляков, завеждащ на катедрата по обща политология във Висшата школа по икономика (ВШИ), член на академичния съвет на ВШИ:

Ръководителят на една от властите и председател на управляващата партия в края на годината отговаря на въпроси на представители на най-значимите медии в Русия. Когато казвам най-значими, имам предвид както Първи канал, „Россия“ и НТВ, така и опозиционните канали РБК и „Дождь“. В този смисъл премиерът проявява уважение към всички наши социални групи и политически партии, които съществуват. Характерът на отговорите бе предсказуем, Медведев е реалист в позициите си – той вижда проблемите, но в същото време не губи оптимизъм и има основание за подобни оценки.

Оценката му за нашата икономика като цяло е позитивна. Ако сравняваме днешната кризисна ситуация с миналите години, когато ни се налагаше да търсим заеми, днес може да се каже, че можем да се справим и сами.

Бюджетът е заложен не само за оцеляване и изчакване, но и за изход от кризата и вътрешно развитие, което ще ни помогне да натрупаме вътрешни резерви.

Действително, има и проблемни места като Крим. Но консенсус съществува и всички ние разбираме, че връщането на Крим струва пари. Въпросът е как това да стане бързо и ефективно.
Отбранителната сфера и нейното финансиране са нещата, благодарение на които е възможно съществуването на социалната сфера и Русия изобщо. Ако страната ни няма отбранителна способност, то въпросът за осигуряването на социалното развитие сам по себе си е безпредметен.