Ежегодното послание на президента на Русия до Федералното събрание

Ежегодното послание на президента на Русия до Федералното събрание

Публикувано от:

Президентът Путин се обърна към Федералното събрание на Русия с послание, в което се съдържа неговото виждане по основните направления на развитие на Русия в близкото време. Президентското послание до парламента е предвидено от Конституцията и се смята за едно от главните политически събития в Русия.

Русия се отнася с уважение към Украйна, към братския народ, към суверенитета на страната и е готова във всеки момент да окаже помощ, заяви днес по време на ежегодното си послание към Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин.
В същото време Русия не може да не осъжда държавния преврат, който беше извършен в Украйна и доведе до кървава трагедия в югоизточното част на страната, подчерта президентът.
***
„За Русия, Крим древните Корсун, Херсонес, Севастопол имат огромно цивилизационно и сакрално значение така, както Храмовата планина в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм.
И именно така ще се отнасяме към това днес и завинаги“, заяви президентът Владимир Путин в обръщението си към Федералното събрание на Русия.
Путин подчерта, че „ако за редица страни на Европа суверенитета и националната гордост са забравени понятия и разкош, то за Русия това е абсолютно необходимо условия“.
***
Никой няма да постигне военно превъзходство над Русия, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин в обръщението си до Федералното събрание на страната.
Той подчерта, че „Русия има възможности и може да използва нестандартни решения за отбранителната способност на страната“.
Путин също отбеляза, че Русия няма намерение да участва в надпреварата във въоръжаването, но отбранителната способност на страната ще бъде осигурена.
***
Русия е направила огромен принос в подкрепата на Украйна, кредитирайки нейната икономика, каза президентът Владимир Путин.
Според него, през последно време руските банки са инвестирали в украинската икономика близо $25 милиарда. Министерството на финансите на Русия миналата година беше предоставило на Украйна кредит от $3 милиарда. “Газпром” – за още $4,5 милиарда, плюс намаления за газа. Сумарно това са $32,5 милиарда.
***
Антируските санкции не са просто нервозна реакция на САЩ и техните съюзници, и не са свързани с позицията на Русия по държавния преврат в Украйна или с „кримската пролет“, за сдържане на влиянието на Русия можеше да се използва който и да е повод, каза президентът Владимир Путин в четвъртък по време на ежегодното си послание до Федералното събрание.
Според руския лидер, политиката на сдържане е измислена „не вчера“, тя се прокарва спрямо Русия в течение на дълги години, десетилетия, ако не и с векове. „Всеки път, когато някой смята, че Русия става прекалено силна и самостоятелна, всички тези инструменти се включват незабавно. Но да се разговаря с Русия от позицията на силата е безсмислено“ – предупреди Владимир Путин.
***
Русия ще е отворена за света, за чуждестранни инвестиции и съвместни проекти, каза днес президентът Владимир Путин.
Той отбеляза, че Русия няма намерение да прекъсва отношенията си с Европа и САЩ, и при това ще продължи сътрудничеството с Африка и Близкия Изток. „Никога няма да тръгнем по пътя на самоизолацията, ксенофобията, подозрителността, търсенето на врагове. Това е проява на слабост, а ние сме силни и уверени в себе си. Нашата цел е да придобием колкото се може повече равноправни партньори и на Запад, и на Изток“ – каза Владимир Путин.

/Гласът на Русия/