ЕвроПРО на практика не намалява бойните възможности на руските ракетни войски

Заплахите от страна на противоракетната отбрана на САЩ в Европа не намаляват критично бойните възможности на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСН), в частност, благодарение на постоянното усъвършенстване на руските ракети. Това заяви пред журналисти командващият РВСН генерал-полковник Сергей Каракаев, предаде ТАСС.

„Заплахите за РВСН от страна на европейския сегмент на ПРО имат ограничен характер и в момента не водят до критично намаляване на бойните възможности на РВСН“, заяви той.

Каракаев разказа, че в момента се работи активно върху усъвършенстването на средствата за преодоляване на ПРО на САЩ. „Това е обусловено от факта, че САЩ не се спират и продължават да усъвършенстват системата си за ПРО, включително и с разполагането на нейни елементи в Европа. Затова специално внимание при разработката на новите ракетни комплекси се отделя на проблема за преодоляването на ПРО“, каза той.

По думите му възможностите на руските балистични ракети се повишават „чрез намаляване на времето за ускорение на МБР (междуконтинентална балистична ракета – бел. пр.) и новите видове бойно оборудване с труднопрогнозируема траектория на полета, както и чрез новите средства за преодоляване на ПРО“.

Каракаев отбеляза още, че перспективните руски МБР притежават възможността да достигат целите по енергийно оптимални траектории, както и да нанасят удари от различни направления, „което принуждава противниковата страна да осигури кръгова противоракетна отбрана“.