Европа чака отговора на Порошенко, а той се консултира с Вашингтон

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Киев към незабавно изпълнение на договореността за подновяване на примирието и започване на контакти с източна Украйна, постигнати на четиристранната среща на 2 юли в Берлин на външните министри на Германия, Русия, Франция и Украйна. Според Берлин, Париж и Москва, контактите следва да започнат вече на 5 юли.

Въстаниците в източна Украйна вече изразиха готовност за контакти. Документите са подписани и от министъра на външните работи на Украйна Павел Климкин, въпреки че (както не веднъж демонстрира киевската хунта) подписите и обещанията на различни киевски министри днес не означават почти нищо.

Европа с тревога чака реакцията на Киев, макар и с минимален оптимизъм. Европейците не подминаха и факта, че Петро Порошенко, след съобщението на своя министър за резултатите от берлинската среща, първо се обади на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, при това още преди среща със Съвета за национална сигурност на Украйна!

Абсолютно е очевидно, че десните в киевската хунта и техните „куратори“ в САЩ тласкат Порошенко към подновяване на войната с още по-жестоки методи, казва политологът Владимир Корнилов. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и водещи европейски страни призоваваха Порошенко да удължи режима на примирието, но той игнорира всичко това:

– Хуманитарната катастрофа в Украйна е свършен факт, тя се задълбочава с всеки ден и ще бъде изключително трудно да се преодолее. Дори с прекратяването на огъня. Според мен, решението на Петро Порошенко за подновяване на наказателната операция стана шок не само за Донбас и Русия, но и за Европа.

Активното подключване на Германия – лидер на Европейския съюз – към намирането на пътища за уреждане говори, че европейските политици започват да прозряват и да осъзнават, кой е виновен за кръвопролитието, казва руският експерт Юрий Глушченко. Според него, САЩ искат да превърнат Украйна в „нови Балкани“:

– Имайки предвид, че дължината на руско-украинската граница съставлява примерно 2000 километра, перманентната криза в Украйна, според замисъла на Вашингтон, следва да стане „главобол“ за Русия. Теорията на „управляемите конфликти“, „управляемия хаос“, реализирани от САЩ в Близкия Изток, сега се прилагат от тях и в Украйна. Фактически в Украйна се води не война между централната власт и т.н. „сепаратисти“, а вече полугореща война на САЩ против Русия. Европа вече започва да го осъзнава.

Източник: „Гласът на Русия“